Menu
175 jaar Gentse Feesten: boek en expo in Huis van Alijn
Activiteit
dinsdag 5 juni 2018

175 jaar bestaan ze in 2018, de Gentse Feesten. Wat begon als een wijkfeest voor en door de Gentse (liberale) bourgeoisie, verwaterde halfweg de twintigste eeuw maar werd eind de jaren 1960 nieuw leven ingeblazen door Walter De Buck. Dit feestjubileum is aanleiding voor een boek, een tentoonstelling in het Huis van Alijn én een webexpo. Liberaal Archief/Liberas werkte mee aan de twee eerste projecten en realiseerde het derde volledig zelf.

De stad Gent en Pandora Publishers maakten samen het fraai geïllustreerde boek 175 jaar Gentse Feesten met voor Liberaal Archief/Liberas bijdragen van Ruben Mantels (Burgerlijk Vertier. De oude Gentse Feesten) en Bart D’hondt (Een tweede adem, een frisse wind. Gentse Feesten van 1969 tot vandaag). Journalist Karel Van Keymeulen interviewde een aantal sleutelfiguren die een mooi beeld schetsen van de Gentse Feesten backstage. Het boek sluit af met een blik op de toekomst, een fictieve flits naar 2043 wanneer de Gentse Feesten 200 jaar jong zullen zijn.

In het Huis van Alijn loopt van 9 juni tot en met 2 september 2018 een overzichtstentoonstelling over de geschiedenis van de Gentse Feesten. 175 jaar in een notendop weergeven was niet eenvoudig. De tentoonstellingsmakers van het huis van Alijn kozen voor een aantal hoogtepunten die in de loop van 24 uur Gentse Feesten te beleven zijn. Liberaal Archief/Liberas nam het grootste deel van de prospectie voor zijn rekening en gaf waar nodig historisch advies.

En als derde luik is er dus een webexpo door Liberaal Archief/Liberas gerealiseerd, met tientallen foto’s en een tijdslijn die de geschiedenis van de Gentse Feesten in kaart brengt. Neem gerust een kijkje op www.gentsefeesten175.be

175 jaar Gentse Feesten: boek en expo in Huis van Alijn