Menu
175 jaar Nederlandse grondwet Thorbecke
Activiteit
woensdag 11 oktober 2023
Geschreven door: Peter Laroy

In 2023 is het 175 jaar geleden dat een grondwetscommissie, onder leiding van de liberaal Johan Rudolf Thorbecke, met grondige aanpassingen aan de Nederlandse Grondwet de basis legde voor de Nederlandse parlementaire democratie. Wat is de relatie tussen de herziene Nederlandse Grondwet van 1848 en de Belgische Grondwet van 1831? Liberas en de TeldersStichting organiseerden samen een studienamiddag op 29 september 2023 in Den Haag om antwoorden te krijgen op deze vraag.

Stefaan Marteel opende met een uitgebreide lezing over de gelijkenissen en verschillen tussen de Belgische grondwet van 1831 en de Nederlandse van 1848. Matthijs van de Waardt opteerde voor een verhelderende artikelsgewijze vergelijking van beide grondwetten. Simon van Oort had vooral oog voor de historische Britse invloed op de Nederlandse grondwet. Thomas Leys gaf een blik in de hedendaagse interne keuken van de constitutionele praktijken en bracht de historische discussie over het nut van grondwetten geruisloos de 21ste eeuw binnen.

Dat Nederland over de tweede oudste nog bestaande moderne grondwet ter wereld beschikt, en in België in 1831 één van de meest liberale grondwetten ter wereld werd aangenomen, mag de burgers van beide landen gerust met trots vervullen, zo klonk het achteraf.

Een uitgebreid verslag van deze bijeenkomst is hier te vinden.