Menu
Abortus als ethische plicht - keynote J.J. Amy
Activiteit
donderdag 29 oktober 2020

Hoewel we alle mogelijke maatregelen hebben genomen om het symposium rond 30 jaar abortuswetgeving in België in alle veiligheid te laten plaatsvinden, was het door de aangescherpte coronamaatregelen niet langer mogelijk om deze bijeenkomst nog te laten doorgaan.

Omdat het ons uitgangspunt is om de interdisciplinaire uitwisseling en het debat met het publiek te bevorderen, vonden we het niet geschikt om het symposium volledig digitaal te laten doorgaan. Daarom wordt het volledige programma verplaatst naar volgend jaar, donderdag 28 oktober 2021.

Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de abortuswetgeving in België, werd de keynote van em. prof. dr. Jean-Jacques Amy opgenomen. Hij was zelf nauw betrokken bij de totstandkoming van de abortuswetgeving. Als gynaecoloog zag hij hoe slecht vrouwen werden behandeld die in het ziekenhuis waren beland na een clandestiene abortus. Dit zette hem ertoe aan om zelf abortussen uit te voeren, in goede medische omstandigheden, toen dit nog illegaal was. Het bracht hem meermaals in contact met het gerecht.

Onder meer door de steun van artsen zoals Jean-Jacques Amy werd vrijwillige zwangerschapsafbreking geleidelijk aan meer publiek aanvaard en konden voorstanders van een liberalisering van de wetgeving hun standpunten wetenschappelijk onderbouwen. In 1990 ontving Amy voor zijn jarenlange inzet voor de strijd voor het depenaliseren van abortus de Distinguished Service to Humanism Award van de International Humanist and Ethical Union. Hij is nog steeds bijzonder geëngageerd en publiceerde vorig jaar het boek ‘Anoniem’ is een vrouw, over de emancipatorische strijd gevoerd door vrouwen.

In zijn lezing gaat em. prof. dr. Jean-Jacques Amy dieper in op de historische achtergrond van de abortuswetgeving in België, de redenen waarom legale abortus onder goede medische omstandigheden noodzakelijk is, en waarom abortus een ethische plicht is. Hij sluit af met een belofte en oproep tot engagement.

Bekijk hier de volledige keynote van em. prof. dr. Jean-Jacques Amy: