Menu
Geknipt voor kinderen
Activiteit
vrijdag 9 november 2018

De Franse uitdrukking ‘c’est une image d’Épinal’ is zowat te vertalen als ‘het is een mooi plaatje’. Dit heeft niet enkel betrekking op de werkelijke kwaliteit van de prent maar impliceert meteen een soms naïeve, stereotype of idealiserende voorstelling van de dingen.

Épinal, gelegen in de Franse Vogezen, was lange tijd een centrum waar prenten werden gedrukt die immens populair waren bij de Franse bevolking. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstond een zeer specifieke productie, met als doel het moreel van de Franse troepen en bevolking op te krikken. Kunstzinnige prenten en creatieve bouwpakketten waarmee kinderen oorlogstaferelen of vliegtuigjes in elkaar konden knutselen, bejubelden de strijdende Fransen en hun geallieerden en staken de draak met de Duitse aanvallers.

Liberaal Archief/Liberas toont in de tentoonstelling Geknipt voor kinderen prenten uit de eigen collectie en werkt ook samen met het Musée de l’Image te Epinal zelf. De titel Geknipt voor kinderen verwijst naar het knip- en plakwerk waarmee kinderen de bouwpakketten in elkaar konden knutselen. Kinderen die deze tentoonstelling bezoeken kunnen ook zelf aan de slag in een aangepaste knutselhoek en voor scholen is er een educatief pakket voorzien. Meer informatie hierover kan je vinden op www.liberas.eu. Scholen nemen contact op via educatie@liberas.eu.

Vanaf vrijdag 9 november 2018, Liberaal Archief/Liberas