Menu
Het beleid van de Stad Gent inzake burgerzaken en begraafplaatsen
Lezing
maandag 10 oktober 2022

“Het beleid van de Stad Gent inzake burgerzaken en begraafplaatsen” lezing door Isabelle Heyndrickx, schepen van de Stad Gent

Van zowat 3.000 graven in Gent is de concessie afgelopen. Na aankondiging aan het graf zelf, en een schrijven van de stad, kwam er geen reactie van de nabestaanden. Als dat zo blijft, wordt de stad eigenaar van de graven. “Daarom verwijderen we die niet meteen, er zijn verschillende mogelijkheden”, zegt schepen Isabelle Heyndrickx.

Dat er nu zo veel grafconcessies vervallen zijn, heeft te maken met een aanpassing van de regeling in 1971, zegt schepen Heyndrickx. “Toen werd de eeuwigdurende concessie vervangen door een 50-jarige. En die concessies zijn vorig jaar dus vervallen. We hebben dat doorgegeven aan de nabestaanden, zowel per post als op een bordje aan het betreffende graf. Op de 18 Gentse begraafplaatsen zijn er tot nu zowat 3.000 vervallen concessies, waarvan we nog altijd niet weten of ze wel of niet verlengd moeten worden.” We gaan de graven zeker niet meteen verwijderen, maar wie toch nog een concessie wil verlengen mag zeker niet meer treuzelen.

Als een grafconcessie afloopt en niet verlengd wordt, gaat het graf naar de stad Gent. Als eigenaar kan die dan kiezen wat ze ermee doet. “We kijken waar het graf ligt, of er een erfgoedwaarde aan vasthangt, en of het in aanmerking zou komen van een peter- of meterschap.

Schepen Heyndrickx zal haar visie en beleid op boeiende wijze toelichten en uw concrete vragen beantwoorden.

 

Een organisatie van Familiekunde.

Maandag 10 oktober – 19.30u in Liberas.

De lezing is gratis maar inschrijven is verplicht en kan via penningmeester@familiekunde-gent.be.