Menu
#Archive30
Collectie
donderdag 2 mei 2019

Archieven kampen nog wel eens met een negatieve beeldvorming bij de publieke opinie. Dankzij een doordachte communicatie en een efficiënt gebruik van internet en sociale media is hier de laatste jaren verandering in gekomen. Een leuk initiatief is de recente wereldwijde Twitter-actie rond de hashtag #Archive30. Op initiatief van de Schotse Archives and Records Association (Arascot) werd een lijst opgesteld met 30 thematische hashtags. Iedere dag in april was er een nieuwe opdracht waarmee archieven wereldwijd iets uit hun collectie of werking konden delen. De keuzes waren nu eens evident (bijvoorbeeld voor #animals of #handwriting) maar dan toch weer eens meer uitdagend (#inspiration of #friendship).

Ook Liberas/Liberaal Archief nam deel aan deze sensibiliserende communicatiecampagne. Het communicatieteam ging diep graven in de collectie op www.liberas.eu en zorgde telkens weer voor een origineel en mooi beeld. Collega-archieven en geïnteresseerden gaven ‘likes’ en retweeten. Het meest gesmaakt waren de berichten over de eigen archiefwerking (gebouw, organisatie) en over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Een foto uit de collectie Pecher (onder het thema “food and drink”, met accent op Eerste Wereldoorlog) was voor Liberas/Liberaal Archief de best scorende tweet. De interactie met collega’s uit de hele wereld was opmerkelijk. Er doken ook enkele opvallende gelijkenissen op rond collecties, werking en infrastructuur.

Het eindresultaat van de actie mag worden gezien. Onder de hashtag #Archive30 werden in april ongeveer 10.000 berichten geplaatst op Twitter, met een bereik van meer dan 3 miljoen views en ruim 200.000 interacties.

#Archive30