Menu
Back to School: schoolerfgoed in Liberas
Educatie
woensdag 31 augustus 2022
Geschreven door: Anouk Turnock en Kim Descheemaeker

Liberas ontwikkelde een nieuw educatief pakket rond schoolerfgoed. Leerkrachten en scholen kunnen hier gebruik van maken in de klas of op bezoek komen bij Liberas met een aangepaste rondleiding in het archiefdepot.

Wist je dat het archiefdepot en de bureaus van Liberas zich in een oud schoolgebouw bevinden? Liberas bewaart ook een grote collectie schoolerfgoed in haar archiefdepot. Zo kunnen mensen leren hoe het onderwijs er vroeger uitzag. In 2022 stond Erfgoeddag in het teken van schoolerfgoed. Liberas bundelde met collega archief Amsab-ISG de krachten en deelde gratis schoolsoep uit op de Gentse boekenmarkt. Dit bracht bij vele passanten herinneringen naar boven aan hun eigen schooltijd, en hoe anders die was dan deze van hun (klein)kinderen. Het educatieve team van Liberas speelde hierop in en ontwikkelde een nieuw educatief pakket rond schoolerfgoed.

Via dit educatief pakket denken leerlingen aan de hand van bronmateriaal en spelenderwijs na over hun eigen schooltijd en over de verschillen tussen het onderwijs vroeger en nu. Ze plaatsen de geschiedenis van het onderwijs en de leerplicht in Belgiƫ binnen de context van het Kinderrechtenverdrag. Tot slot denken ze na over de school en de lessen van de toekomst.

Het nieuwe educatief pakket Back to School: schoolerfgoed in Liberas kan je hier vinden en downloaden. Benieuwd naar onze scholenwerking? Neem alvast een kijkje op onze educatieve pagina of bekijk onze andere pakketten via KlasCement.

Interesse in een klasbezoek aan Liberas? Of wil je Liberas als klasbak uitnodigen in jouw klas? Neem contact op met het educatieve team van Liberas via educatie@liberas.eu of bel naar 09 221 75 05.

Liberas is een culturele bestemming van Dynamo op Weg, dat wil zeggen dat scholen gratis met De Lijn naar Liberas kunnen komen.