Menu
Boekvoorstelling Herman De Croo (12.6.2018).
Activiteit
donderdag 14 juni 2018

In Autoworld (Brussel) is op 12 juni 2018 het boek “Herman De Croo. Visionair Liberaal. 50 jaar in het parlement” voorgesteld, naar aanleiding van de 50 jaar onafgebroken parlementaire carrière van de liberale politicus. Het boek is een initiatief van Liberaal Archief/Liberas. Het uitgangspunt was zeker niet om er een klassiek liber amicorum van te maken, zo gaf Jan Kerremans (voorzitter Liberaal Archief/Liberas) in zijn openingswoord mee. De publicatie bevat bijdragen van meer dan 30 auteurs die de verschillende facetten belichten van de carrière van de minister van staat en gewezen minister, burgemeester, Kamer- en partijvoorzitter, kamerlid en senator en huidig Vlaams parlementslid. Prof. em. Walter Prevenier (tevens ondervoorzitter Liberaal Archief/Liberas) bracht in zijn biografische beschouwing in herinnering dat Herman De Croo ooit is gestart als academicus, maar uiteindelijk koos voor een politieke carrière.

De gelegenheidstoespraak werd gehouden door Herman Van Rompuy, net als zijn ‘voornaamgenoot’ minister van staat en gewezen partij- en Kamervoorzitter. “Om 50 jaar in het parlement te zetelen, moet ge de mensen graag zien”, stelde Van Rompuy. “We zijn beiden ook maar één keer overlopen: gij van de PVV naar Open VLD en ik van de CVP naar CD&V”, gaf hij nog mee. Van Rompuy vond dat zijn periode als Kamervoorzitter – waar hij De Croo overigens opvolgde en zijn volledig kabinet overnam – de beste periode was: “prestige en invloed, maar niet de dagelijkse besognes van een partijvoorzitter”.

De avond werd bijgewoond door verschillende ministers (zoon en vice-premier Alexander De Croo, François Bellot en Bart Tommelein), staatssecretaris Pieter De Crem, Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans en verschillende oud-ministers en -parlementsleden (Mark Eyskens, Charles-Ferdinand Nothomb) die het pad van Herman De Croo hebben gekruist tijdens zijn lange carrière.

Herman De Croo. Visionair Liberaal. 50 jaar in het parlement”, Walter Prevenier (ed.), telt 404 pagina’s en is uitgegeven bij Uitgeverij VUBPRESS.

Het boek kost €30 (+ €6 verzendkosten) en kan worden besteld via info@liberas.eu

(Bron: Belga, eigen berichtgeving). 

Boekvoorstelling Herman De Croo (12.6.2018).