Menu
Catching the digital heritage
Digitalisering
vrijdag 17 mei 2019

Er verschijnt dagelijks heel wat informatie uitsluitend op het internet. Deze informatie verandert of verdwijnt snel. Daarom wordt het steeds belangrijker voor archieven om op strategische wijze websites te archiveren. Liberas/Liberaal archief startte hier al mee in 2003, en heeft intussen een groot aantal websites gearchiveerd. Na verloop van tijd zullen deze websites terug te vinden zijn in de catalogus.

In 2018 diende Liberas/Liberaal Archief in samenwerking met Amsab-ISG een projectaanvraag in voor een onderzoek naar de beste manier om websites te archiveren. Dit project, Catching the Digital Heritage, richt zich op vragen zoals: “hoe kunnen we duurzaam bewaren?” en “hoe stellen we dergelijk archief ter beschikking van onderzoekers?”. Dankzij steun van de Vlaamse Overheid werden twee nieuwe medewerkers aangesteld om dit project te realiseren. Zij zullen het komende jaar bekijken hoe het archiveren van websites het best kan worden aangepakt: van selectie tot ontsluiting naar het publiek toe.

De voorbije weken werden kwaliteitstesten gedaan met verschillende webarchiveringsprogramma’s. Juridische implicaties van het bewaren en ontsluiten van gearchiveerde websites zullen de komende maanden onderzocht worden. Doorheen dit alles worden de al gearchiveerde websites gaandeweg geregistreerd en toegevoegd aan de catalogus.

Voor meer informatie: Tine.Vekemans@Liberas.eu , Jeroen.Fernandez-Alonso@Liberas.eu.

Catching the digital heritage