Robin Demesmaeker (VUB) ontwikkelde in samenwerking met Liberas een nieuw educatief pakket over mediawijsheid in het kader van zijn opleiding journalistiek. Hij gebruikte hiervoor de krantencollectie van De Nieuwe Gazet, bewaard in Liberas.
Jongeren worden vandaag overspoeld door informatie: via verschillende mediakanalen komen zij dagelijks in aanraking met feiten, opinies en fake news. Doorgaans worden jongeren als digital natives beschouwd, maar uit onderzoek blijkt dat zij niet ‘van nature’ beschikken over de juiste tools om nieuws naar waarde te schatten. Met andere woorden, jongeren hebben nood aan media- en nieuwswijsheid. Het is niet alleen een van de sleutelcompetenties van de eindtermen in het onderwijs, maar ook een belangrijke vaardigheid voor een burger in een democratische samenleving.
Het lespakket maakt gebruik van de kranten uit de collectie van Liberas, meer bepaald de Antwerpse liberale stadskrant De Nieuwe Gazet. De leerlingen gaan aan de slag met de voorpagina’s van deze krant en maken kennis met enkele kernbegrippen zoals verzuiling, ontzuiling, objectieve berichtgeving en digitalisering. Nadien onderzoeken ze hoe deze begrippen van toepassing zijn op edities van De Nieuwe Gazet van 1901 tot 2022. Ze ontdekken de “oude” journalistieke cultuur, de gekleurdheid van verslaggeving, het effect van digitalisering op berichtgeving en de impact van nieuwsmedia op de samenleving. Tot slot gaan de leerlingen zelf creatief aan de slag. Ze selecteren enkele hedendaagse nieuwsitems en denken na hoe hun gekozen item zou geschreven worden in 1901, 1960 en in 2025. Vervolgens ontwerpen ze met dat nieuwsfeit 3 verschillende krantenvoorpagina’s (1901, 1960 en 2025).
Dit pakket is afgestemd op de bredere onderwijsdoelen (derde graad ASO, KSO, TSO – vakoverschrijdende eindtermen – STAM – mediawijsheid). Aan de hand van dit educatief materiaal willen we leerlingen media- en nieuwswijzer maken zodat ze zich beter kunnen navigeren in de gemediatiseerde democratie. Aan de hand van dit pakket kunnen de leerlingen:
Praktisch
Dit educatief pakket kan binnenkort integraal gedownload worden. Je kan deze workshop ook ter plaatse in Liberas volgen, in combinatie met een rondleiding in het archiefdepot.
Vragen? Stuur ons een mailtje via educatie@liberas.eu