Menu
Erfgoedcolloquium Abraham Hans
Activiteit
vrijdag 25 augustus 2023
Geschreven door: Peter Laroy

Dit najaar (28 oktober 2023 om precies te zijn) organiseert Liberas een erfgoedcolloquium rond de figuur van Abraham Hans (1882-1939). Het is niet voor het eerst dat Liberas deze journalist en schrijver in de kijker zet. Eerder werkte de archieforganisatie samen met het Abraham Hans-genootschap mee aan de heruitgave van de romans De Gek van de Molenberg (2011) en Het maagdeken van Mesen (2015).

Op de geplande studienamiddag slaan drie landelijke collectiebeherende instellingen (Liberas, Letterenhuis en ADVN)  de handen in elkaar. Vanuit de eigen collectie zetten zij interessante inzichten rond leven en werk van Abraham Hans in de kijker. Johanna Ferket gebruikt hiervoor de archiefstukken in het Letterenhuis, Kas Swerts legt vanuit onderzoek naar de geschiedenis van de Vlaamse Toeristenbond de link naar Hans’ visie op toerisme en Peter Laroy slaat de brug van procesverslagen naar de passie van de auteur voor bendeverhalen.

Om Abraham Hans te benaderen vanuit een meer academisch perspectief is prof. dr. Bart Lambrecht bereid gevonden. Als auteur van het werk Publieksliteratuur uit Vlaanderen tijdens het interbellum. Een pedagogisch project (2018) kent hij als geen ander het literaire terrein waarop Hans aan de slag was en kan een breder referentiekader schetsen.

Verder belichten Rik Vandaele (Reynaertgenootschap) en Paul Catteeuw (HK Kontich) meer thematische invalshoeken zoals Hans’ kennis van en betrokkenheid bij het verhaal van Reynaert de Vos en Hans als persoon in zijn woonplaats Kontich. Een algemene biografische schets wordt verzorgd door Daniel Walraed, kenner bij uitstek van Abraham Hans.

Abraham Hans is als auteur van voornamelijk populaire werken en krantenstukken nooit opgenomen in de grote literatuuroverzichten. Toch heeft hij in zijn tijd een duidelijke betekenis gehad in de culturele ontwikkeling, o.a. ook door de vele voordrachten die hij overal te lande hield voor bijvoorbeeld het Willemsfonds (eveneens partnerorganisatie).

De initiatiefnemers van deze bijeenkomst hopen met het aanbieden van diverse invalshoeken voorzetten te geven voor verder mogelijk onderzoek rond deze figuur.

Praktische gegevens

Zaterdag 28 oktober 2023

Liberas, Kramersplein 23, 9000 Gent

Het volledige programma kan je hier vinden.

Deelname is gratis. Aanmelden en inschrijven via dit formulier.