Menu
Erfgoeddag 2019
Activiteit
vrijdag 3 mei 2019

Op zondag 28 april vond in Liberas/Liberaal Archief een zeer geslaagde editie van Erfgoeddag 2019 plaats. Enkele honderden bezoekers kwamen met veel enthousiasme kijken naar de demonstraties hoeden maken en boekbinden, en de opening van de tentoonstelling Chapeau!

Hoedje af!
Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ richtte de 19de editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. De leerlingen van CVO Spermalie (opleiding modist-hoeden) werkten met naald, draad en stoom aan hun individuele hoedenproject onder begeleiding van hun vaste docent. De professionele hoedenmaakster Katrien Vanden Bogaerde (Tilly Modes) was die dag ombudsvrouw van dienst en werd overstelpt met allerlei vragen over hoeden.

Chapeau!
Erfgoeddag betekende ook de vernissage van de nieuwe tentoonstelling Chapeau! Fiere souvenirs van 200 jaar hoedenmakers en –verkopers aan de hand van foto’s, porseleinkaarten en publiciteit uit de eigen collectie worden tentoongesteld. Voor deze tentoonstelling werkt Liberas/Liberaal Archief samen met CVO Spermalie (opleiding modist-hoeden) en met twee gerenommeerde hoedenzaken uit Gent (Tilly Modes en Chapellerie Gélaude). Er wordt ook samengewerkt met Stadsmuseum Lokeren voor het verhaal over de haarsnijderijen die het basisproduct leverden voor vilten hoeden.

Boek een bezoek!
Als extraatje op Erfgoeddag kwam ook boekbinder Fonny Feremans (ambachtelijke handboekbinderij Rozier) langs voor een demonstratie boekbinden. Samen met zijn medewerker toonde hij hoe stamregisters ingenaaid worden en met een gepersonaliseerd ‘schalmmes’ illustreerde hij hoe leder wordt uitgedund voor het maken van boekcovers.

 

Erfgoeddag is een organisatie van FARO (Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed).

De tentoonstelling Chapeau! loopt tot en met vrijdag 23 augustus 2019 en is gratis te bezoeken tijdens de week (maandag tot donderdag tijdens kantooruren, vrijdag enkel voormiddag). 

Erfgoeddag 2019