Menu
Erfgoeddag in Liberas (24 en 25 april 2021)
Activiteit
maandag 19 april 2021

Het wordt dit jaar geen Erfgoeddag als een andere, en wel om twee redenen. Eerst en vooral wordt het evenement dit jaar gespreid over twee dagen. Een heus Erfgoedweekend dus, waarbij de bezoeker zowel op zaterdag 24 als op zondag 25 april 2021 terecht kan in de Blauwe Zaal van Liberas. Ten tweede zorgt de gezondheidscrisis er uiteraard voor dat alles op een coronaveilige manier moet georganiseerd worden.

De editie van vorig jaar kon wegens de coronacrisis niet doorgaan. Het thema De nacht wordt dit jaar hernomen. Ook Liberas grijpt terug naar de tentoonstelling die vorig jaar reeds gepland was, en die uiteindelijk in het najaar van 2020 reeds veel succes kende. Uit de Lus van de Strop vertelt het verhaal van de Jodenvervolging in Gent tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nadruk ligt op de hulp die de Gentenaars aan de Joodse bevolking boden om uit de klauwen van de nazi’s te blijven. Speciale aandacht in de tentoonstelling gaat naar de Joodse kinderen. Te jong nog om te beseffen wat er aan de hand was, kregen ze een valse identiteit en werden ze ondergebracht bij Gentse pleeggezinnen, verborgen als in een donkere nacht. Nog steeds hebben sommigen een innige band met hun tweede, Gentse familie.

De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Gentse auteur Marc Verschooris. Hij deed jarenlang research op zoek naar Gentse overlevenden van de Holocaust. De vele foto’s en documenten die tijdens zijn onderzoek aan het licht kwamen, en twee door hem gefilmde getuigenissen, zijn te zien in deze tentoonstelling.

Kijk hier alvast naar een korte reportage over de tentoonstelling.

Zaterdag 24 en zondag 25 april 2021, telkens van 10.00 tot 18.00 uur doorlopend in de Blauwe Zaal van Liberas, Kramersplein 23 te 9000 Gent.

Wegens de coronacrisis mogen er maximaal 20 personen tegelijk aanwezig zijn in de tentoonstellingsruimte. Reserveren kan via 09/221.75.05 of inschrijven@liberas.eu. Graag datum en uur vermelden. U krijgt steeds een bevestiging.

Bezoekers dienen zich volgens de richtlijnen van de overheid ter plaatse te registreren. De basisregels (mondmasker – afstand houden – handen ontsmetten) moeten strikt gevolgd worden. Erfgoeddag is een organisatie van FARO. Er is in Gent nog meer te beleven. Klik hier voor het volledige Gentse programma.