Menu
Erfgoedklasbak: Beestige Porseleinkaarten
Educatie
donderdag 30 maart 2023
Geschreven door: Anouk Turnock

Tijdens de erfgoedweek van 17 t.e.m. 28 april 2023 kan je Liberas uitnodigen om op jouw school een Erfgoedklasbak te geven.

Erfgoedklasbakken werden voor het eerst in 2022 georganiseerd door FARO. Drie Liberas-medewerkers engageerden zich en trokken een week lang naar basisscholen in Oost- en West-Vlaanderen om er te vertellen over hun erfgoedexpertise. Op iets meer dan een week bezochten zij 10 klassen in Oost- en West-Vlaanderen en bereikten zo meer dan 170 leerlingen. Een intensieve maar ook leerrijke opdracht voor zowel de leerlingen als de medewerkers van Liberas. Benieuwd hoe het er vorig jaar aan toe ging? Bekijk hier het filmpje.

Ook in 2023 zet Liberas in op de Erfgoedklasbakken. Dit jaar staat de Erfgoeddag met de daaraan gekoppelde Ergoedweek in het teken van dieren. De educatief medewerkers doken de collectie in op zoek naar beestig erfgoed.

De archiefcollectie van Liberas telt zo’n 6.000 porseleinkaarten. Allemaal zijn het verzorgde, kleine drukwerkjes uit de 19e eeuw die door handelaars, verenigingen en personen gebruikt werden om zichzelf te presenteren. Deze bijzondere kaartjes worden vaak versierd met dieren. Zouden die dieren op de porseleinkaarten een bijzondere betekenis hebben? Of zijn het gewoon mooie versieringen? Ontdek het tijdens de klasbak Beestige porseleinkaarten. Hoe zouden een krokodil of een giraf reclame maken voor zichzelf? Na enkele tips en tricks gaan ze zelf aan de slag en maken een eigen porseleinkaart naar 19e-eeuws model voor een bijzonder dier. Een wit blad papier, enkele kleurpotloden en flink wat fantasie volstaan.

De Erfgoedklasbak Beestige porseleinkaarten duurt maximum 2 uur (een voor- of namiddag) en bestaat uit een korte inleiding over archief: wat is archief? Waarom zou je iets bewaren? Hoe zou je iets bewaren? Vervolgens krijgen de leerlingen een les over porseleinkaarten: wat zijn porseleinkaarten? Hoe werden ze gemaakt? Waarvoor werden ze gebruikt en door wie? Tijdens de creatieve workshop ontwerpen ze aan de hand van enkele voorbeelden en knipprenten hun eigen porseleinkaart.

Wil je een Erfgoedklasbak reserveren? Of heb je vragen? Mail naar educatie@liberas.eu of klik hier voor meer informatie.