Menu
Explore Your Archive
Collectie
dinsdag 3 december 2019

Liberas is sinds enkele jaren ook actief op sociale media. Op Facebook en Twitter en in mindere mate op Instagram en Flickr komt de organisatie naar buiten met de collectie. Het uiteindelijke doel is om het publiek te inspireren of om duidelijk te maken waar de collectie en bij uitbreiding archieven voor staan. Dat laatste gegeven stond ook centraal in de Twitteractie #ExploreYourArchive, eind november gelanceerd door een gelijknamige vereniging opgericht door archiefprofessionals in het Verenigd Koninkrijk.

Weken voordien had #Exploreyourarchive een lijst bekend gemaakt met thema’s. Onderwerpen als zoete archieven, vriendelijke archieven, actieve archieven, mysterieuze archieven, enz. lieten ruimte voor heel wat creativiteit. Het communicatieteam van Liberas dook in de collectie op zoek naar verrassende foto’s.

De foto’s van enkele gymnasten van de turnafdeling van Geluk in ‘t Werk (#ActionArchives) scoorden het best. Een porseleinkaart uit de 19de eeuw met een kapperswinkel kon eveneens op heel wat belangstelling rekenen (#HairyArchives). In de categorie #MysteriousArchives koos Liberas voor een oude brievenweegschaal. In een tijd waar e-mail de meeste brievenpost heeft vervangen, is dit voor heel wat mensen een onbekend object.

Een groot deel van het doelpubliek van deze Twitterwedstrijd bevindt zich in de Angelsaksische wereld. Deze kaart werd volop getrokken met fotomateriaal met betrekking tot de legendarische Britse premier Winston Churchill. Een foto van diens bezoek aan Antwerpen in 1945 (#FriendlyArchives) en een afbeelding van de sigarenkist die Churchill kreeg namens Belgisch-Congo (#SurprisingArchives) trokken zeker de aandacht, maar genoten toch niet de verhoopte belangstelling.

De chocolade (#ArchivesAtSea), de operadiva (#ArchiveVoices), het kraampje met ijsjes en limonade (#SweetArchives) en de waterval in Congo (#WildArchives) genoten minder populariteit. Al valt het ook wel op dat er tijdens de week minder interesse was dan tijdens het weekend. Blijkbaar bekijken de Engelse collega’s hun sociale media dan iets minder. In elk geval kreeg de collectie van Liberas dankzij deelname aan deze wedstrijd meer internationale zichtbaarheid.

Explore Your Archive