Menu
Expo Hoffelijke Planten, Vorstelijke Tuinen (17.9 tot 26.10.2018).
Activiteit
dinsdag 28 augustus 2018

“Hoffelijke Planten. Vorstelijke Tuinen. Planten die het uitzicht van onze tuinen veranderden”.

Wist je dat er in iedere hedendaagse tuin talloze planten staan die honderden jaren geleden niet voorkwamen in onze streken? Met de ontdekking van de wereld kwam er immers een enorme toevloed van nieuwe plantensoorten in onze Europese tuinen en parken. Botanische instellingen en telers stuurden zogenaamde ‘planthunters’ op pad. Hun opdracht bestond erin om in Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika nieuwe planten en variëteiten te ontdekken. Vooral in de negentiende eeuw werden zo honderden nieuwe exoten in Europa binnengebracht.

Aan de hand van prachtige illustraties uit het Engelse “The Botanical Magazine” maakt de bezoeker van deze expo kennis met een tachtigtal plantengeslachten die het uitzicht van onze tuinen veranderden. Ter afwisseling worden afbeeldingen van tuinen en parken getoond zoals die te zien zijn in het imposante werk “Histoire des jardins anciens et modernes” van Arthur Mangin (1824-1887). Echte planten verlevendigen het geheel.

De expo put inspiratie en materiaal uit de historische bibliotheek van de Gentse Floraliën. Sinds haar ontstaan in 1808 legde de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP), organisator van dit Gentse bloemenfeest, een uitgebreide en intussen unieke boekencollectie aan. De leden vonden er ruimschoots informatie over tal van aspecten van landbouw en plantkunde. De voorbije tweehonderd jaar groeide deze bibliotheek uit tot een verzameling met duizenden boeken.
In 2017 werd deze erfgoedcollectie in bewaring gegeven aan Liberaal Archief/Liberas.

Hoffelijke Planten, Vorstelijke Tuinen is gratis te bezoeken in Liberaal Archief/Liberas, elke werkdag van 9 tot 17 u. van maandag 17 september tot en met vrijdag 26 oktober 2018. Een begeleid bezoek door René De Herdt, vrijwillig medewerker Gentse Floraliën en samensteller van de tentoonstelling, is mogelijk op aanvraag.

Expo Hoffelijke Planten, Vorstelijke Tuinen (17.9 tot 26.10.2018).