Menu
Tentoonstelling Syrians in the Frame
Activiteit
maandag 14 november 2022

Toen de Syrische opstand in 2011 startte, hoopten veel Syriërs dat die een einde van de dictatuur van het Assad-regime zou inluiden. Betogers trokken de straat op om basisrechten te eisen. Het extreme geweld waarmee het regime de vreedzame opstand neersloeg, leidde tot een burgeroorlog met regionale en internationale dimensies die nog steeds voortduurt. Maar met de oorlog in Oekraïne dreigt dit Syrische conflict in de vergetelheid te geraken.

In samenwerking met UGent-Human Rights Centre en Amsab-ISG brengt Liberas de fototentoonstelling Syrians in the Frame met werk van Artino (Mohammed Abdullah). De Syrische fotograaf en mensenrechtenactivist Artino is niet meer welkom in zijn thuisland en verblijft in België. Zijn foto’s tonen de menselijke kant van het Syrisch conflict. De ervaringen van burgers verdwijnen al te vaak naar de achtergrond in de verslaggeving over de oorlog in Syrië, verdrongen door de sterke aandacht voor de terreur van de Islamitische Staat of de militaire berichtgeving. Centraal in de foto’s van Artino staat de veerkracht van de individuen die hij ontmoette op zijn omzwervingen in de belegerde stad Oost-Ghouta en in een vluchtelingenkamp in de Libanese Bekavallei. Hij toont mensen die hun menselijkheid proberen te behouden tijdens situaties van onrecht, belegering en bombardementen.

De vernissage van deze fototentoonstelling heeft plaats op woensdag 30 november 2022 met het panelgesprek Imagining justice for Syrians. Dit gesprek zoomt in op het aanhoudende conflict en inspanningen op het gebied van rechtvaardigheid. Fotograaf Artino zelf belicht de Syrische opstand en het belang van rechtvaardigheid voor Syrische burgers wier levens getekend zijn door het conflict. Journaliste Inge Vrancken (VRT) die de Syrische kwestie intensief versloeg, analyseert de bredere machtsdynamieken achter het conflict. Onderzoeker Brigitte Herremans (UGent – Human Rights Centre) bespreekt de concrete inspanningen van Syrische en internationale activisten om de internationale passiviteit te doorbreken. Midden-Oosten expert Willem Staes (11.11.11) modereert.

De tentoonstelling loopt van donderdag 1 december 2022 t.e.m. vrijdag 3 februari 2023 en is tijdens de kantooruren gratis te bezoeken. Opgelet, Liberas is gesloten van donderdag 22 december 2022 tot en met zondag 1 januari 2023. De expo kan dus de laatste week van 2022 niet bezocht worden.