Menu
Expo “Veerpont en scheepswerf Cyriel De Smet”
Activiteit
maandag 8 februari 2021

De reizende tentoonstelling Veerpont en scheepswerf Cyriel De Smet. Een tentoonstelling over scheepserfgoed is van 15 februari tot en met 16 april 2021 te bezoeken in Liberas.

De expo vertelt het verhaal van Cyriel De Smet, de laatste veerman van de overzet tussen de dorpen Machelen en Gottem aan de Leie. In de eerste helft van de twintigste eeuw breidde hij de kleine en ambachtelijke scheepswerf van zijn vader uit tot een gerenommeerde werf voor zeil- en motorjachten. De werf was gelegen vlakbij het veer. Dat veer werd vanaf de 17de eeuw uitgebaat door de rechtstreekse voorouders van Cyriel De Smet, en dit vanuit de herberg Den Overzet in Gottem.

Cyriel De Smet en echtgenote op hun overzetbootje.

Vroegste vermeldingen

Toch zijn reeds vroegere vermeldingen van het veer terug te vinden. In 1438 werd door de dorpsheer van Olsene klacht neergelegd bij ‘De Keure’ in Gent omdat op die plaats mensen mits betaling over de Leie gezet werden. Ook in de annalen van de Gentse Sint-Pietersabdij is er in 941 al sprake van. Niet toevallig bevond het veer zich trouwens op die plaats, waar de winterbedding van de Leie het smalst is.

Cyriel (midden) en een van zijn werkmannen aan het werk op de scheepswerf, 1933.

Vergane scheepswerf

De geschiedenis van de scheepswerf wordt in de tentoonstelling verteld aan de hand van een nagelaten fotoalbum. De werf werd opgestart door vader Adolf De Smet. Helaas overlijdt hij vroegtijdig in 1905. Na de Eerste Wereldoorlog neemt zoon Cyriel de werfleiding op zich. Met het opkomen van de watersport, was er duidelijk interesse van roei- en motorbootbezitters voor onderhoud en winterberging van hun schepen. Een belangrijke klant was Adolf De Coene van de N.V. Kunstwerkstede De Coene met zijn tjalk Waterhoen.

Bouw van de Anemone. Er werden meer dan 3.400 gaatjes geboord om de klinknagels te plaatsen.

Anemone

Een van de ontworpen zeiljachten was de Anemone. Deze boot werd in 2017 opgenomen in de inventaris van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid als vastgesteld varend erfgoed. De expo blikt met uniek fotomateriaal terug op de geschiedenis van het veer en de scheepswerf, die halfweg de jaren 1950 stopte. Aan het veer kwam een einde bij structuurwerken aan de Leie begin de jaren 1970.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de kantooruren van Liberas, maandag tot en met donderdag van 9 tot 17 uur, en vrijdag van 9 tot 12 uur, en dit van maandag 15 februari tot en met vrijdag 16 april 2021.

Wegens de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, is reserveren verplicht via 09 221 75 05. Bij de expo hoort ook een boek dat te koop is aan € 35.