Menu
FAKE FOTO'S: hoe wiskunde helpt om vervalste foto's en deepfakes te ontmaskeren
Activiteit
donderdag 23 januari 2020

Liberas, Geuzenhuis en Zebrastraat, drie instellingen die op een boogscheut van elkaar gevestigd zijn, slaan de handen in elkaar voor de lezingenreeks #WTF (Wetenschap – Technologie – Filosofie). Een eerste lezing ging in december door in het kunstencentrum Zebrastraat, met als thema “kwantumfysica”. De tweede lezing heeft plaats in de Blauwe Zaal van Liberas. Prof. dr. Ann Dooms (VUB) heeft het over “fake foto’s”.

Digitale foto’s worden bijna altijd gemanipuleerd, om praktische redenen of met (kwaad) opzet. Het is erg moeilijk om die uitgevoerde operaties te ontdekken. Prof. Dr. Ann Dooms belicht enkele technieken die onderzocht worden in de onderzoeksgroep Digital Mathematics van de Vakgroep Wiskunde en Data Science en die zeer uiteenlopende en verrassende toepassingen kennen.

Ann Dooms leidt de onderzoeksgroep Digital Mathematics aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is gespecialiseerd in cybercriminaliteit, vooral in het opsporen van vervalste foto’s of kunstwerken.

#WTF verheldert dat wat iedereen kent, maar weinig van begrijpt. Deze lezingenreeks verkent de meest fascinerende ideeën en inzichten op het raakvlak van wetenschap, techniek en filosofie en helpt je de werkelijkheid beter te begrijpen.

De lezing door prof. Ann Dooms heeft plaats op donderdag 6 februari 2020 om 20.00 u. in Liberas.

Inschrijven is gratis en kan via deze link

FAKE FOTO’S: hoe wiskunde helpt om vervalste foto’s en deepfakes te ontmaskeren