Menu
Scholenaanbod Geknipt voor Kinderen
Activiteit
vrijdag 26 oktober 2018

Épinal, gelegen in de Franse Vogezen, was lange tijd een centrum waar prachtige kleurprenten werden gedrukt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstond een zeer specifieke productie van prenten waarop de oorlog in al zijn facetten werd afgebeeld. Kunstzinnige oorlogstaferelen en creatieve bouwpakketten waarmee kinderen vliegtuigjes of soldaatjes in elkaar konden knutselen, bejubelden de strijdende Fransen en hun geallieerden en staken de draak met de Duitse aanvallers. Doel van dit alles was het moreel van de Franse bevolking opkrikken.

In de tentoonstelling Geknipt voor kinderen (8 november 2018 t.e.m. vrijdag 29 maart 2018) toont Liberaal Archief/Liberas prenten uit de eigen collectie en uit de collectie van het Musée de l’Image uit Épinal zelf. De titel Geknipt voor kinderen verwijst naar het knip- en plakwerk waarmee kinderen de bouwpakketten in elkaar konden knutselen. Curator van deze tentoonstelling is Patrick Vanleene.

Liberaal Archief/Liberas dacht verder in de lijn van de tentoonstelling en werkte een educatief pakket uit voor kinderen. Dit pakket bieden wij gratis aan.

De kleurrijke oorlogsprenten van Épinal prikkelen visueel met heroïsche taferelen en vormen leerrijke historische documenten. Wat weten we over de Eerste Wereldoorlog? Was het leven zo verschillend in 1914? Aan de hand van de prenten en met beeldende opdrachten gaan leerlingen aan de slag.

Liberaal Archief/Liberas ontwikkelde drie educatieve pakketten, voor de tweede en derde graad lagere school en voor de eerste graad van het secundair onderwijs.

  • De tweede graad lagere school ontdekt hoe technologie tijdens oorlogstijd razendsnel evolueert en ziet de ontwikkeling van onder meer camouflage. De leerlingen maken zelf een soldaatje en ontwerpen zijn uniform.
  • Leerlingen van de derde graad lagere school gaan zelf aan de slag met de bouwpakketten van Épinal. Ze stellen een maquette samen die hen in stelt staat zich in te leven in de oorlogstijd.
  • In de eerste graad van het secundair komt de stereotype afbeelding van held en vijand aan bod. Het bestuderen van oude spotprenten, waarvan de visuele stijl ook terug te vinden is in hedendaagse comic books, leidt tot reflectie over beelden uit de actualiteit en inspireert een eigen creatie.

Liberaal Archief/Liberas biedt daarnaast een rondleiding in het archief aan, op maat van deze drie leeftijdsgroepen. Hierin komen onderwerpen en vragen aan bod zoals: Wat is een archief? Wat wordt er bewaard? Waarom oude documenten bewaren en niet zomaar weggooien? Wat kan geschiedenis en geschiedschrijving ons leren?

Scholen en/of leraren die de tentoonstelling en het archief willen bezoeken en het educatief pakket wensen te gebruiken kunnen contact opnemen via educatie@liberas.eu.

  • het pakket bieden wij gratis aan
  • wij bieden dit pakket enkel ter plaatse aan in het Liberaal Archief/Liberas
Scholenaanbod Geknipt voor Kinderen