Bij de opening van de expo 200 jaar Sint-Rochusgilde op vrijdag 8 september 2023 kregen alle aanwezigen de kans om het Guldenboek te tekenen. Het is een van de rijke tradities die de vereniging koestert. Veel verenigingsarchieven bewaard in Liberas bevatten overigens wel eens een of meerdere exemplaren van een dergelijk Guldenboek.
Wat is een Guldenboek?
Een Guldenboek is een speciaal boek dat wordt gebruikt ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis, zoals een jubileum, een herdenking of een belangrijk bezoek. Gasten kunnen hun handtekening in het boek zetten, eventueel vergezeld van een woord van waardering.
Hoe ziet een Guldenboek eruit?
Een Guldenboek is meestal een blanco boek met stevig papier op iets groter formaat. Het heeft een mooi verzorgde boekband, in veel gevallen met goudopdruk. Het boekblok zelf is aan de zijkanten verguld. De omvang varieert van een tiental bladzijden tot ruim honderd pagina’s.
Waarvoor wordt een Guldenboek gebruikt?
Guldenboeken worden gebruikt om de geschiedenis van een vereniging of organisatie te documenteren. Ze bieden informatie over activiteiten, genodigden en aanwezigen. In bepaalde gevallen leren ze ook meer over de vereniging, de aanwezige leden of de eregast.
In een Guldenboek van de De Bruynekring uit 1974 staat een handtekening van de Franse socialistische politicus François Mitterand. Acht maanden later is de Belgische christendemocratische Leo Tindemans uitgenodigd. In zijn handtekening noteert hij: “Het verheugt me nà Mitterand te mogen spreken; het omgekeerde zou me verontrust hebben.” Deze zin geeft een mooi inzicht in het karakter van Tindemans.
Twee Guldenboeken uitgelicht
Het Guldenboek van de Brugsche Volksturnclub (eind 19de eeuw) opent met een prachtige tekening van de bekende kunstenaar Alfred Van Neste. Naast een Brugse skyline met Halletoren en een turner in uniform zijn objecten uit de turnpraktijk terug te vinden.
Het Guldenboek (1932-1968) van de Vrije Haarkappersstudiekring Gent (VHMS) (klik hier) bevat vooraan foto’s van de (eerste) bestuurders van de VHMS en is gevuld met de handtekeningen van deelnemers aan lustrums, verbroederingsfeesten, wedstrijden, en studiedagen. De passende en heel eigen illustraties geven het geheel een apart cachet.
Zelf ook nog in het bezig van een Guldenboek of ander erfgoed of archief dat tot een vereniging behoort? Contacteer onze relatiebeheerders Bruno.VanVerdeghe@liberas.eu of Kris.DeBeule@liberas.eu