Menu
Het YouTube-kanaal van Liberas
Digitalisering
donderdag 6 april 2023
Geschreven door: Anouk Turnock

Liberas heeft sinds 2016 een eigen YouTube-kanaal, een website waar je gratis filmpjes kan opladen en bekijken. Dit was voor Liberas een nieuwe manier om publiek te bereiken met haar collectie. Naast papieren archief, heeft Liberas ook een audiovisuele collectie.

Het allereerste filmpje dat Liberas op deze site plaatste was ‘Onze Meisjes dansen’ uit de filmcollectie van Liberas. Het filmpje dateert uit de jaren 1950 en toont enkele unieke beelden van de Antwerpse turnkring ‘Onze Meisjes’ die voor de camera dansoefeningen doen. In 2017 verscheen een tweede filmpje. Deze keer werd er niet uit de collectie geput, maar rechtstreeks gefilmd bij een activiteit in Liberas. Nick Clegg, voormalig leider van de Liberal Democrats en gewezen vicepremier van Groot-Brittannië, hield in de blauwe zaal op het Krampersplein op 11 oktober 2017 de eerste John Stuart Mill-lezing.

Tijdens de corona-jaren werd er steeds meer ingezet op content voor dit kanaal. Activiteiten die niet fysiek konden doorgaan werden gefilmd. Op die manier kreeg het publiek toch de kans om enkele boeiende lezingen te volgen. Een eerste lezingenreeks die werden gefilmd, vond plaats in 2020 en gebeurde samen met het Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities. Negen sprekers – waaronder Freddy Mortier en Johan Braeckman – leverden interessante inzichten onder de titel Critici van het Christendom. Deze samenwerking werd in de daaropvolgende jaren doorgezet met lezingen rond het thema Christendom, Volksgeloof en Mirakels (2021) en Kerken en Geld (2022).

Ons YouTube-kanaal kreeg tijdens de coronaperiode heel wat nieuwe abonnees. Maar toen de storm rond corona ging liggen en het publiek weer activiteiten mocht bijwonen werd ons YouTube-kanaal minder bezocht.

Toch blijft Liberas verder inzetten op YouTube. Systematisch wordt het verder aangevuld met lezingen (Karel Poma-lezing, Symposium 30 jaar abortuswetgeving in België), archiefbeelden (Het eerste congres van de Vlaamse PVV, de school op het Kramersplein), en filmpjes van erfgoedactiviteiten (Erfgoeddag, Erfgoedklasbakken).

Intussen telt het YouTube-kanaal van Liberas meer dan 65 filmpjes. Benieuwd wat je er allemaal kan bekijken? Klik hier en snuister door de beelden.