Menu
Korea, de vergeten oorlog
Tentoonstelling
donderdag 20 april 2023
Geschreven door: Kris De Beule

Op 27 juli 2023 is het 70 jaar geleden dat de wapens zwegen in de Koreaanse oorlog (1950-1953). Ter herinnering hieraan organiseert Liberas, in samenwerking met de Koninklijke Verbroedering Grenadiers Vlaanderen en het Militair Provinciecommando van Oost-Vlaanderen de tentoonstelling Korea, de vergeten oorlog.

De oorlog in Korea is een vergeten hoofdstuk in de geschiedenis van de twintigste eeuw. Het conflict is volledig overschaduwd door de oorlog in Vietnam, in de jaren 1960 en 1970. De televisie bracht Vietnam in alle huiskamers en zorgde voor een nooit geziene media-aandacht. Het Koreaanse conflict raakte ook in de vergetelheid omdat België midden de twintigste eeuw andere katten te geselen had, zoals de wederopbouw en de Koningskwestie. Eind de jaren 1950 verschuift de politieke aandacht ook naar de nakende onafhankelijkheid van Belgisch-Congo. Toch was dit het eerste gewapende conflict van de Koude Oorlog, en sneuvelden er meer dan honderd Belgische militairen. België leverde een vrijwilligerskorps onder de vlag van de vijf jaar eerder opgerichte Verenigde Naties.

Rode draad doorheen de expo is de verzameling van Koreastrijder Etienne Van Der Schueren (1930-2021) uit Merelbeke. Hij verblijft van midden 1952 tot na de wapenstilstand in 1953 in Korea. Hij is amateurfotograaf en maakt foto’s van de militaire aanwezigheid. Maar zijn nagelaten verzameling is veel meer dan dat. Vrienden en strijdmakkers sturen hem na de oorlog tientallen foto’s. Zijn collectie bevat daarnaast ook zijn persoonlijke militaire documenten, kaartjes en briefjes die in hij in Korea verzamelde, artikels uit kranten en tijdschriften, en heel veel naoorlogse documentatie.

Dit verzamelde materiaal is de basis van de tentoonstelling, maar is verder aangevuld met bruiklenen van het Korea-museum van het Derde Bataljon Parachutisten te Tielen, waar zonder twijfel de grootste verzameling Korea-erfgoed wordt bewaard. Ook uit de collectie van Liberas worden waar mogelijk afbeeldingen en krantenknipsels getoond.

Korea, de vergeten oorlog brengt een stukje geschiedenis terug tot leven. Een geschiedenis die Etienne Van Der Schueren en zijn strijdmakkers (waaronder de nog enkele in leven zijnde Korea-veteranen) hun hele leven heeft achtervolgd.

De vernissage vindt plaats op donderdag 11 mei 2023 vanaf 19u in Liberas. Inschrijven via inschrijven@liberas.eu.

Korea. De vergeten oorlog is gratis te bezoeken tijdens kantooruren, vanaf vrijdag 12 mei 2023 tot en met 11 augustus 2023 (en met uitzondering van 17 tot 21 juli 2023)