Menu
Kuifje in De Nieuwe Gazet.
Collectie
donderdag 15 februari 2018

Wist u dat onze nationale stripheld Kuifje ooit een plaatsje kreeg in de Antwerpse liberale krant De Nieuwe Gazet? Op 2 september 1952 wordt op de voorpagina de publicatie van De Zwarte Rotsen aangekondigd. Een dag later begint het stripverhaal te lopen, eerst vier maal per week, daarna dagelijks tot september 1953.

Terwijl in de naoorlogse jaren de katholieke kranten tegen elkaar opbieden in het publiceren van nieuwe en originele strips, houdt de liberale pers (Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet) het bij buitenlandse aankopen of herpublicaties van Belgisch materiaal. De Zwarte Rotsen dateert al van 1937-1938. De versie in de krant is de herwerkte versie uit 1943, van drie naar vier verhaalstroken per pagina.

Merkwaardig en vandaag ondenkbaar is dat tekenaar Hergé nergens vermeld wordt. Ook opvallend is dat De Nieuwe Gazet De Zwarte Rotsen (net als andere strips die ze publiceert) aankondigt als een ‘kinderverhaal’, terwijl de rest van de Vlaamse dagbladpers uit die periode vrij unaniem de term ‘tekenverhaal’ gebruikt. Gelukkig voor de oudere lezers schrijft de krant iets verder in de aankondiging ervan overtuigd te zijn “dat het nieuwe getekende verhaal in het algemeen al onze lezers bevallen zal”.

Opmerking: we gebruiken als afbeelding een volledige krantenpagina, om problemen met de erven Hergé te vermijden.

Kuifje in De Nieuwe Gazet.