Menu
Lancering Encyclopedie Vlaamse Beweging
Onderzoek
dinsdag 30 januari 2024
Geschreven door: Peter Laroy

De eerste Encyclopedie van de Vlaamse Beweging verscheen begin jaren zeventig. In deze tweedelige publicatie brachten 430 auteurs de kennis over de Vlaamse Beweging samen in totaal 2.600 lemma’s. In 1998 verscheen een nieuwe editie van dit werk. De zogenaamde Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging was opgedeeld in drie delen en bevatte 3.670 lemma’s. Het naslagwerk groeide uit tot het vlaggenschip van kritisch wetenschappelijk onderzoek naar de Vlaamse beweging. Op 29 januari 2024 lanceerde initiatiefnemer ADVN in het Vlaams Parlement de Digitale Encyclopedie van de Vlaamse Beweging (DEVB).

Meer dan 4.000 lemma’s zijn voor dit werk geschreven, herschreven en bijgewerkt door honderden auteurs en vervolgens wetenschappelijk gevalideerd door middel van (blinde) peer review. Dit tijdrovende proces werd zorgvuldig gecoördineerd door de collega’s van archieforganisatie ADVN, die hiermee echt wel een huzarenwerk hebben gerealiseerd.

Dankzij de digitale aanpak kan nieuw onderzoek leiden tot het aanvullen van bestaande bijdragen met tekst en beeld. Lengte en diepgang kunnen worden herzien naarmate er nieuwe inzichten ontstaan. Vanuit dit oogpunt beschouwd is deze nieuwe encyclopedie een project dat de samenwerking tussen archieven en onderzoeksvelden bevordert en de verschillende functies van cultureel erfgoed tot uitdrukking brengt.

Medewerkers van Liberas hebben zich de voorbije jaren verdiept in de historische liberale component binnen de Vlaamse Beweging. Zij schreven lemma’s over ontwikkelingen, gebeurtenissen, organisaties en personen. Bij de verenigingen vallen de nieuwe of grondig herschreven stukken op over bijvoorbeeld de Blauwe Leeuwen, het Liberaal Vlaams Studentenverbond en het Liberaal Vlaams Verbond. Interessante biografische bijdragen verschijnen in lemma’s over Louis Franck, Adolphe Max, Julius Hoste, Arthur Vanderpoorten en nog een hele rij andere liberale prominenten.  

De kennis en expertise die Liberas de afgelopen jaren heeft opgebouwd met het eigen digitale storytellingplatform Liberas Stories is van grote waarde gebleken. Liberas leverde overigens ook een overzichtsartikel over de soms zeer ingewikkelde relatie tussen de Liberale Partij en de Vlaamse Beweging. Een versie van dit verhaal is ook opgenomen in het boek dat tegelijkertijd met de digitale release is gepubliceerd.

Liberas zal de komende jaren verder zijn steentje bijdragen tot de ontwikkeling van dit interessante instrument. Suggesties voor lemma’s waard de band tussen liberalisme en Vlaamse Beweging centraal staat zijn steeds welkom.

Meer info:

De digitale versie van de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging is hier te raadplegen.