Menu
Liberas en Amsab-ISG schenken schoolsoep
Activiteit
donderdag 14 april 2022

Onder het motto “Erfgoeddag maakt school” duikt Erfgoeddag (zondag 24 april 2022) dit jaar in het rijke schoolleven en -verleden. Liberas en Amsab-ISG slaan de handen in elkaar met een gezamenlijke activiteit. Op de Gentse boekenmarkt (zondagvoormiddag, Ajuinlei) trakteren ze de marktbezoekers en toevallige passanten op een gratis kom soep, hiermee verwijzend naar de gratis soepbedelingen op school.

Toen onderwijs nog niet verplicht was en bijna uitsluitend in katholieke handen, lokte het stedelijk onderwijs kinderen met een gratis bord soep. Nog lang na de invoering van de leerplicht in 1914, bleven liefdadigheidsorganisaties voor deze schoolsoep zorgen, want die hield ondervoede leerlingen bij de les. 

Naast soep krijgen voorbijgangers ook een bundeltje met 10 postkaartjes cadeau. Daarop staan niet enkel foto’s van soepbedelingen, maar ook kleurrijke affiches waarmee ouders tijdens en na de Schoolstrijd aangesproken werden om hun kroost naar het officieel onderwijs te sturen. Zowel liberalen als socialisten wierpen (en werpen zich nog steeds) op als de verdedigers van het officiële onderwijsnet. In beide archieven worden dan ook heel wat dergelijke affiches bewaard.

Breng een bezoekje aan het soepkraam van Liberas en Amsab-ISG, zondagvoormiddag 24 april 2022 op de Ajuinlei te Gent, van 9 tot 13 uur, zolang de voorraad strekt.