Menu
Liberas op de 75ste Jaarbeurs Gent
Activiteit
donderdag 7 oktober 2021

Op initiatief van enkele Gentse handelaars ontstond meteen na de Tweede Wereldoorlog de Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen. Aan de eerste editie in 1946 namen 367 standhouders deel, waaronder 77 buitenlandse. Er kwamen maar liefst 172.000 bezoekers over de vloer, het begin van een succesverhaal. De 75ste jaarbeurs van Gent stond in oktober 2020 gepland, maar corona gooide roet in het eten. Met een jaartje vertraging kan ze nu toch doorgaan, van donderdag 21 tot en met zondag 24 oktober 2021, en wel op de oorspronkelijke locatie in het Citadelpark (ICC Congrescentrum, Floraliënpaleis en ’t Kuipke).

© Leon Besbrugge

In het kader van de bewaarstrategie rond het vrije handelen kreeg Liberas enkele jaren geleden het archief van de organisatie in handen. De vele fotoboeken uit het archief zijn intussen door Liberas gedigitaliseerd en vormen interessante tijdsdocumenten. De honderden foto’s worden op termijn ook allemaal beschreven en opgenomen in de Liberas-beeldbank op deze website. Een monnikenwerk dat nog even op zich laat wachten. De door Liberas georganiseerde tentoonstelling in de inkomhal van de 75ste Jaarbeurs is alvast een voorsmaakje.

© fotostudio Claerhout

Deze jubileumeditie is immers een mooi moment om even terug te blikken. Dat gebeurt niet met een klassieke overzichtstentoonstelling maar met een terugkeer naar de jaren 1950 tot 1980. Een 25-tal foto’s van toen wordt op ware grootte getoond. Zonder twijfel wordt het voor veel bezoekers een nostalgisch weerzien met merken als Mayonaise Calvé-Belge, droogzwierders l’Avenir of Chocolade Victoria. En wie kent Ebes nog, de voorloper van het huidige Engie Electrabel? Ook de zogenaamde “gulden boeken” waarin alle prominente bezoekers hun naam schreven, worden getoond. Zo krijgt de bezoeker vrijwel meteen koning Boudewijn te zien, die plechtig zijn naam in het gulden boek pent. Hij wordt meteen gevolgd door de ministers van toen die het lint doorknippen.

© fotostudio Claerhout

Liberas is op de Jaarbeurs aanwezig met een infostand. De 75ste Jaarbeurs van Gent heeft plaats van 21 tot en met 24 oktober 2021 in het Gentse Citadelpark, elke dag van 11 tot 18 uur. Tickets en info via www.jaarbeursgent.be.