Menu
Licht uit het Oosten. Licht op het Oosten. Franz Cumont en de antieke mysterieculten
Tentoonstelling
dinsdag 14 november 2023
Geschreven door: Kris De Beule

De Gentse hoogleraar Franz Cumont (1868-1947) was al bij leven een beroemdheid. In 2022 (75 jaar na zijn overlijden) zette de UGent hem terecht in de kijker met een fototentoonstelling. Deze expo is vanaf 29 november te zien in Liberas.

Klassieke beelden uit Delos (Academia Belgica).

Franz Cumont – de grote specialist van de antieke mysterieculten zoals Mithras, of Isis en Osiris – was uitzonderlijk positief over de religieuze, filosofische en wetenschappelijke bijdrage van het Oosten tot de cultuur van het Romeinse Rijk en dus van het Westen. Zijn reizen en opgravingen in Turkije, Libanon en Syrië vielen samen met de koloniale ambities van het Westen in die regio. De vergelijkingen die hij maakte tussen de heidense mysterieculten en het vroege christendom brachten hem een eeuw geleden in conflict met de Katholieke overheid. Op zijn reizen verzamelde Cumont kunstwerken voor de collecties van de Koninklijke Musea in Brussel en voor het privé-museum van zijn vriend Raoul Warocqué in Mariemont.

Franz Cumont noteert inscripties.

De expo van de UGent toont foto-afdrukken waarvan de originelen bewaard worden in de Academia Belgica (Rome). Ze wordt aangevuld met eigen foto’s uit de Liberas-collectie. Franz Cumont was onder meer goed bevriend met collega-professor Joseph Bidez waarvan Liberas mooi familiearchief bewaart. Verder zijn er heel wat bruiklenen te zien, uit het Koninklijk Museum Mariemont, de Gentse universiteitsbibliotheek, het Gents Universiteitsmuseum en het Archeocentrum Velzeke. Gastcurator van deze tentoonstelling is prof. dr. Danny Praet (vakgroep wijsbegeerte).

Vernissage op dinsdag 28 november 2023 om 18.00u. Iedereen is welkom, inschrijven via inschrijven@liberas.eu

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de kantooruren (maandag-donderdag: 9u-17u, vrijdag: 9u-12u) in Liberas, vanaf woensdag 29 november 2023 tot en met vrijdag 1 maart 2024.

(Uitzonderlijk gesloten van 23 december 2023 t.e.m. 2 januari 2024).