Menu
Louis Mettewie, veel meer dan een Brusselse laan
Tentoonstelling
woensdag 21 september 2022

Louis Mettewie, dat is toch de naamgever van de laan die het noordwesten van het Brusselse Gewest doorkruist? Deze drukke verkeersader is inderdaad vaak het enige dat nog in het collectieve geheugen is blijven hangen van de vroegere burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek. Zo verwonderlijk is dat niet, voor veel mensen zijn ook Adolphe Max, Charles de Brouckère en Jules Anspach in de eerste plaats Brusselse lanen en pleinen geworden.

Louis Mettewie als burgemeester (anoniem portret, ca. 1924, kunstcollectie Sint-Jans-Molenbeek).

Een tentoonstelling over een Brusselaar in Gent dus? Inderdaad. Van 3 oktober tot en met 25 november 2022 loopt in Liberas een expo over deze politieke duizendpoot. Hij was niet enkel een visionair en vooruitstrevend politicus, maar speelde als ondernemer ook een belangrijke rol in de pioniersjaren van de fiets- en automobielindustrie in België. Ook lag hij mee aan de basis van het Brusselse Autosalon.

De tentoonstelling is een herwerking van de expo die afgelopen zomer te zien was in het Park Karreveld te Sint-Jans-Molenbeek. De oorspronkelijke tentoonstelling was een samenwerking tussen La Fonderie (Brussels Museum voor Industrie en Arbeid), het MoMuse (Gemeentelijk Museum van Sint-Jans-Molenbeek), de Archiefdienst van Sint-Jans-Molenbeek en de ULB. Liberas vulde de illustraties (afkomstig uit de collecties van diverse Brusselse erfgoedinstellingen) aan met afbeeldingen uit de eigen collectie.

Twee afbeeldingen uit de collectie van Liberas: de jonge Mettewie, en zijn karikatuur op de cover van “Pourquoi Pas?”.

Liberas brengt deze expo n.a.v. de Nederlandse vertaling van een studiebundel over Louis Mettewie onder redactie van prof. dr. em. Anne Morelli (ULB). Dr. Christoph De Spiegeleer, verantwoordelijke onderzoek in Liberas, coördineerde de productie van dit Nederlandstalige boek. De uitgave kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, het Brussels Gewest en Sociumi.

De boekvoorstelling heeft plaats op maandag 24 oktober om 18.30 u. in het MoMuse te Sint-Jans-Molenbeek, en wordt ingeleid door Brussels minister Sven Gatz. Het Willemsfonds Brussels Hoofdstedelijk Gewest organiseert en werkt hiervoor samen met het MoMuse, de gemeente Sint-Jans-Molenbeek, het Brussels Gewest en Liberas.

De tentoonstelling bezoeken of de boekvoorstelling bijwonen?

De tentoonstelling is tijdens de kantooruren gratis te bezoeken in Liberas van maandag 3 oktober t.e.m. vrijdag 25 november 2022.

De boekvoorstelling heeft plaats op maandag 24 oktober om 18.30 u. in het MoMuse (Mommaertsstraat 2A) te Sint-Jans-Molenbeek. Inschrijven via suzanne.terhaar@willemsfonds.be.