Menu
Meer dan 1 miljoen views op Flickr Commons
Digitalisering
maandag 25 maart 2024
Geschreven door: Marc Haegeman

Sedert 2016 maakt Liberas deel uit van de Flickr Commons community. Binnen het Flickr-platform, een van de oudste en inmiddels ook een van de omvangrijkste foto- en videohosting websites, nemen de Commons een bijzondere plaats in.  

Flickr Commons ging van start in 2008 met de Library of Congress (Verenigde Staten) als eerste partner. Het hoofddoel was vrije toegang te verlenen tot historisch beeldmateriaal, bewaard in bibliotheken en archieven. Momenteel telt de Flickr Commons community een honderdtal erfgoedinstellingen uit 24 verschillende landen. Liberas is voorlopig de enige Belgische instelling.

Flickr Commons laat de deelnemende instellingen toe hun beeldcollecties te delen met een bijzonder grote groep geïnteresseerden, die dankzij de geijkte zoekmachines verder reiken dan het Flickr-platform. De foto’s die Liberas vanaf 2016 plaatste werden op die manier in totaal reeds meer dan 1 miljoen keer bekeken door bezoekers van over de hele wereld.

Beeldmateriaal gedeeld via de Commons valt onder de categorie “No known copyright restrictions”. Het gaat dus uitsluitend om foto’s die tot het publieke domein behoren, foto’s waarvan Liberas de rechten bezit, of waarvan de rechtshouders niet gekend of niet (meer) te traceren zijn.

Flickr Commons maakt gebruik van de ietwat spartaanse, maar degelijke presentatietools van het overkoepelende platform. Eenvoudige thematische albums zijn snel te maken, terwijl het bereik van de foto’s niet alleen via tientallen tags, maar ook via externe themagroepen kan worden uitgebreid. Bezoekers kunnen ook opmerkingen toevoegen en eventueel bijdragen tot verdere identificatie of duiding van de gedeelde beelden.

Hoe groot dit bereik kan zijn, werd op 16 januari 2024 mooi geïllustreerd, nadat 3 foto’s uit de Liberas collectie door Flickr waren uitgelicht in de Explore-afdeling. Normaal bundelt Explore een selectie van de meest populaire foto’s die de afgelopen dag via het platform werden gedeeld. Die worden door duizenden bezoekers bekeken. Ditmaal werden ter gelegenheid van de 16de verjaardag enkel foto’s uit de Commons pool gekozen. Het leverde Liberas die dag 17.000 views op, een mooi record.

Liberas bracht via de Commons een aantal collecties onder de aandacht, zoals de groepsfoto’s van de openluchtschool van Diesterweg’s Hulpkas uit de vroege 20ste eeuw, de oorlogsfoto’s van Jean Pecher uit 1914, de wereldreis van Louis Varlez en Lucien Brunin in 1929 en 1930, of nog diverse foto’s uit Belgisch-Congo in het interbellum. Druk bekeken zijn ook de vintage foto’s van regatta’s, tennisspelers en andere sportteams uit de eerste decennia van de vorige eeuw.

De Flickr Commons pagina van Liberas is een bezoek meer dan waard.