Menu
Nacht van de Geschiedenis: Verbeelde buren – 11 maart 2020
Activiteit
maandag 17 februari 2020

Een eeuw van kruisbestuiving tussen Belgische en Britse kunstenaars

Voor de Nacht van de Geschiedenis (met als thema ‘nieuwe buren’) is prof. dr. Marysa Demoor (UGent) te gast in Liberas. Zij is als hoogleraar verbonden aan de vakgroep Letterkunde en gespecialiseerd in Engelse Literatuur en Cultuur.

Met de Brexit werden de Britten ‘nieuwe buren’. Deze lezing belicht een episode in de Brits-Belgische cultuurgeschiedenis waarin Britse schrijvende en beeldende kunstenaars hun identiteit deels definieerden vanuit, en ook wel tegen, de cultuur van hun toen nieuwe overburen, de Belgen.

De Britten vernemen de nederlaag van Napoleon in Waterloo (schilderij David Wilkie).

De focus ligt op de 19de eeuw omdat dit de eeuw was waarin nationalisme een doel op zich werd in West-Europa, maar ook op cultuurtransfer, wat paradoxaal genoeg, juist dan een hoogtepunt bereikte. Opvallend bij die transfer is dat vooral het groteske en het fantastische elkaars artistieke creaties inspireerden. Verder spitst het onderzoek zich toe op de Britse kijk op België omwille van de intense relatie tussen die twee koninkrijken tussen pakweg 1780 en 1918.

Na afloop wordt u een receptie aangeboden met door de studenten van de VGK bereide vegetarische Brexit-hapjes.

Deze lezing n.a.v. de Nacht van de Geschiedenis (een initiatief van Davidsfonds Nationaal) heeft plaats op woensdag 11 maart 2020 om 19.30 u. in Liberas.

Gratis toegang. Graag aanmelden via inschrijven@liberas.eu.

De lezing is een organisatie van Liberas, Amsab-ISG en de Vlaamse Geschiedkundige Kring (VGK).