Liberas verricht niet enkel zelf onderzoek, maar ondersteunt, faciliteert en stimuleert ook op actieve wijze onderzoek van derden naar verschillende facetten van het liberale vrijheidsideaal. Eind 2018 lanceerde Liberas hiervoor een nieuwe internationale Engelstalige boekenreeks: New Perspectives on the History of Liberalism and Freethought. Liberas werkt hiervoor samen met de internationale academische uitgeverij De Gruyter Oldenbourg. Eind 2024 zijn intussen 3 peer-reviewed volumes verschenen in deze reeks: The Civilising Offensive (2019), Demystifying the Sacred (2022) en zopas The Non-Religious and the State (2025).
De inhoud van deze werken is gebaseerd op workshops en conferenties die door Liberas alleen of in partnerships zijn georganiseerd. Om een maximale verspreiding te garanderen verschijnen deze werken onmiddellijk in open access op de website van de uitgever en na enige tijd ook op het platform www.oapen.org.
Elk volume behandelt via een thematische uitdieping een facet van het vrijheidsideaal dat Liberas in haar (onderzoeks)werking centraal plaatst. The Civilising Offensive belicht binnen het thema ‘vrijheid en onderwijs’ initiatieven rond volksontwikkeling in 19de-eeuws België. Binnen het thema ‘vrijheid en denken’ verdiept Demystifying the Sacred zich in de relatie tussen geweld en blasfemie vanaf de Franse Revolutie tot vandaag via cases uit Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Onlangs verschenen overigens omwille van de actuele thematiek twee lovende besprekingen van dit werk in respectievelijk het Britse vrijdenkersmagazine The Freethinker en de International Journal for Religious Freedom.
Ook het pas verschenen derde volume behandelt opnieuw een bijzonder actueel onderwerp, ditmaal binnen het themaveld ‘vrijheid en vereniging’. The Non-Religious and the State is het resultaat van een conferentie die in oktober 2022 plaatsvond in Brussel. De VUB-onderzoeksgroep Secular Studies Association Brussels (SSAB) organiseerde deze meerdaagse conferentie over de impact van organisaties en netwerken van onkerkelijken en niet-gelovigen op de verhoudingen tussen de staat en georganiseerde religies vanuit een breed geografisch en chronologisch perspectief. Diverse partners (deMens.nu, FWO-Vlaanderen, CAVA-VUB en Liberas) verleenden hun medewerking.
Aan dit boek dat net geen 400 pagina’s telt werkten 18 auteurs mee. CAVA-VUB is co-uitgever. De meeste stukken houden de focus op West-Europa, al zijn er ook bijdragen die handelen over cases in het Midden-Oosten, Noord- en Zuid-Amerika en Afrika. Jeffrey Tyssens, Niels De Nutte en Stefan Schröder stonden in voor de eindredactie en schreven gezamenlijk een inleidend hoofdstuk.
In juni 2025 staat een nieuwe internationale conferentie op de planning. De onderwerpen die daar aan bod komen zullen dienen als basis voor een volume over vergeten journalisten binnen het themaveld ‘vrijheid en meningsuiting’.
Meer info over de reeks en het boek is hier te vinden.