Menu
Politieke vos
Activiteit
dinsdag 7 november 2023
Geschreven door: Peter Laroy

Op vrijdag 1 december 2023 vindt in Antwerpen een internationaal colloquium plaats onder de titel Metamorfosen van een politieke vos. Liberas is een van de partnerorganisaties.

Van den vos Reynaerde is deel van onze literaire canon en van de canon van Vlaanderen en is een van de hoogtepunten van de Europese middeleeuwse letterkunde. Bovendien is de tekst altijd jong gebleven door de vele herscheppingen in diverse kunsten doorheen de eeuwen tot op vandaag. Literaire werken kunnen langs vele hoeken benaderd en bekeken worden.

Tijdens het colloquium ‘Metamorfosen van een politieke vos’ staat de politieke lezing of interpretatie van de vos centraal. Mensen zijn sociale wezens die streven naar vrijheid en rechtvaardigheid in de maatschappij. Reynaertverhalen hebben de mens als een politiek dier gepositioneerd. Dit colloquium geeft aanleiding tot vele vragen.

Illustratie uit jaarkalender uitgegeven door de Verzekeringsmaatschappij Mercator voor 1936-1937

Is een politieke lezing van de Reynaert mogelijk? Waren middeleeuwse vossenverhalen de spiegel van een politieke toestand? In welke politieke constellatie ontstonden vossenverhalen door de eeuwen heen? Werd de vos in zijn lange levensloop om politieke of ideologische motieven ingezet? Werd het verhaal politiek gebruikt of zelfs gerecupereerd? Speelde de literaire vos een politiek spel in barre en duistere tijden? Hoe veranderde het karakter van de middeleeuwse vos doorheen de tijd?

Een organisatie van het Reynaertgenootschap i.s.m. Universiteit Antwerpen, Universiteit Antwerpen-ISLN, Letterenhuis, Liberas, Erfgoedcel Waasland, ANV, Bibliotheca Wasiana, Erfgoedbibliotheek H. Conscience en de Vlaamse Overheid.

Het programma vind je hier.