Menu
René Victor. Strijder voor het Vlaamse rechtsleven
Biografie
dinsdag 11 september 2018

De Antwerpse jurist Jan Verstraete verdiende reeds zijn sporen als auteur van artikels en boeken omtrent de geschiedenis van de Antwerpse advocatuur. Hij schreef nu een vuistdikke biografie over René Victor (1897-1984). Deze man liep school in het Antwerpse atheneum. Samen met boezemvriend Paul van Ostaijen, raakte hij tijdens de Eerste Wereldoorlog betrokken bij het activisme. Victor studeerde rechten, deed stage bij het liberale kopstuk Edouard Pecher en klom snel op de sociale ladder van de Antwerpse advocatuur (voorzitter van de Vlaamse Conferentie, lid van de tuchtraad, stafhouder). Victor werd in 1931 hoogleraar aan de ULB en richtte datzelfde jaar het Rechtskundig Weekblad op.

Na de Tweede Wereldoorlog nam hij het in de rechtbank op voor politieke en intellectuele tenoren van de collaboratie. René Victor was en bleef een overtuigd liberaal. Zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog was hij actief in de Antwerpse liberale partij. In deze publicatie beschrijft de auteur op basis van nauwkeurig bronnenonderzoek het leven en werk van een van de belangrijkste figuren uit het Vlaamse rechtsleven van de 20ste eeuw. Tegelijkertijd komt een brok Antwerpse (liberale) geschiedenis tot leven.

Over de auteur

Jan Verstraete (1944) is sinds 1968 advocaat. Hij werd in Antwerpen voorzitter van de Vlaamse Conferentie bij de Balie (1986) en was stafhouder van de Orde van Advocaten (1996-1998). Hij publiceerde meerdere artikels en boeken omtrent de geschiedenis van de Antwerpse advocatuur. Met de studie over René Victor promoveerde Verstraete in 2017 tot doctor aan de Universiteit Gent.

René Victor. Strijder voor het Vlaamse rechtsleven