Op 13 oktober 2018 nam Liberaal Archief/Liberas deel aan de Faro-studiedag in Mechelen rond striperfgoed. De dag zette vooral in op de bewustmaking en bewustwording van zowel auteurs, uitgeverijen en bewaarinstellingen rond het belang van de bewaring van striperfgoed. Een ideale gelegenheid om striperfgoed uit onze collectie in de schijnwerpers te plaatsen.
Het Laatste Nieuws en Uitgeverij J. Hoste
De liberale krant Het Laatste Nieuws (ongeveer volledig aanwezig in de collectie) begon tijdens het interbellum voorzichtig met het publiceren van Nederlandse en Amerikaanse strips. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (de krant verscheen toen zonder toestemming van eigenaar Julius Hoste jr.) publiceerde Het Laatste Nieuws de eerste Nederlandstalige vertalingen van Tintin/Kuifje, en introduceerde op die manier het werk van Hergé in Vlaanderen. Vanaf 1945 pakte de krant zwaar uit met de publicatie van meerdere strips per dag, waarbij de start van nieuwe verhalen herhaaldelijk op de voorpagina werd aangekondigd. In tegenstelling tot de katholieke kranten, die bijvoorbeeld met Suske en Wiske en Nero eigen reeksen lanceerden, publiceerde Het Laatste Nieuws tot in de jaren 1970 voornamelijk buitenlands materiaal dat aangeleverd werd door agentschappen. Via de Nederlandse Toonder-studio’s werden typische Nederlandse ondertekststrips als Eric de Noorman (Kresse) en Panda (Toonder) opgenomen, het Franse Opera Mundi leverde voornamelijk Amerikaans materiaal waaronder Henry/Rikske van Carl Anderson en diverse Disney-producties. Tussen 1953 en 1967 plaatste de krant ook in haar wekelijkse bijlage Pum-Pum een hele reeks Nederlandse, Amerikaanse en Belgische strips. Eigen langlopende reeksen kwamen er pas met de publicatie van Bakelandt (Hec Leemans & Daniël Janssens) vanaf 1975, Kiekeboe (Merho) vanaf 1977 en recenter de politieke strips van Erik Meynen vanaf de jaren 1990. Vanaf 1948 zag Het Laatste Nieuws brood in het uitgeven van de Eric de Noorman-verhalen in albumvorm. Tot 1958 verschenen 36 Eric de Noorman-boekjes (in 1949-1950 vergezeld door twee Panda-boekjes), oorspronkelijk onder de naam Drukkerij Het Laatste Nieuws, vanaf 1956 als publicaties van de in 1955 opgerichte Uitgeverij J. Hoste nv. Op enkele albums in de jaren 1970 na (met strips van Derib en Jo-El Azara in samenwerking met uitgeverij Rossel van Le Soir) bleef het daarna stil tot 1978, toen de eerste nummers van Bakelandt en Kiekeboe van de persen rolden. Tot 1989 gaf Hoste 45 Kiekeboe-albums en 46 Bakelandt-albums uit, waarna de reeksen werden overgedragen aan Standaard Uitgeverij.
Archief directiecomité Uitgeverij J. Hoste
Een belangrijke bron voor de studie van Uitgeverij J. Hoste als stripuitgever tijdens de jaren 1978-1989 is het archief van het directiecomité van de uitgeverij.
Klik hier om de inventaris van dit archief te raadplegen.
In de verslagen van het directiecomité wordt regelmatig de productie en distributie van de albums, en bij uitbreiding het stripbeleid van de uitgeverij besproken. Ook het striptijdschrift Wham! (1979-1980), een Duits-Frans initiatief dat in Vlaanderen door Hoste verdeeld werd, komt in deze verslagen aan bod. Dit archief is toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek.
Liberaal Archief/Liberas zoekt
Om de collectie uit te breiden zoekt Liberaal Archief/Liberas:
Afbeelding: Cover van Kiekeboe en het Laatste Woepie Nieuws, speciale uitgave uit 1992 met een kortverhaal van Kiekeboe en informatiepagina’s over Het Laatste Nieuws. (uit de collectie van Liberaal Archief/Liberas).