Menu
Studiedag over Adriaan Beverland (1650-1716)
Activiteit
vrijdag 8 april 2022

Als huldeviering ter ere van em. prof. dr. Rudolf De Smet (Vrije Universiteit Brussel), wordt een studienamiddag georganiseerd over de erudiete vrijdenker en libertijn Adriaan Beverland (1650-1716) over wie prof. Willem Elias schrijft: ‘De stelling van Adriaan Beverland, waarmee hij veel wind deed opwaaien, was dat iedereen zonder uitzondering een begerig libidinaal wezen is. Ja, meer dan tweehonderd jaar voor Freud. Hij was zo goed als de eerste om dat te stellen. De thema’s in zijn boeken liegen er niet om: Eros is een belangrijke god in de mythologie; het is de natuur van het dier; ook alle mensen van kindsbeen af; niemand is kuis; feesten en kunst hebben een erotische band; misstappen van de clerus; en alle vormen van perversiteit, om maar een greep uit zijn thema’s te nemen.’ (De Geus)

Portret Adriaan Beverland, door Ary de Vois, ca. 1676.

Hulde aan Em. Prof. Dr. Rudolf De Smet

Rudolf De Smet (Ninove 1952) is doctor in de taal- en letterkunde Latijn-Grieks (Vrije Universiteit Brussel, 1984). Hij was gewoon hoogleraar Latijn, Renaissance & Humanisme en Retoriek aan dezelfde universiteit. Hij was directeur van het Interuniversitair Instituut Renaissance en Humanisme (VUBULB), vicedecaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte VUB, lid van de raad van bestuur van de VUB, lid van de raad van bestuur en laureaat van de Academia Belgica en laureaat lezinggever VUB-UPV. Hij publiceerde onder meer over Adriaan Beverland, Andreas Vesalius en Marnix Van Sint-Aldegonde.

PROGRAMMA
14.00u – Inleiding
door dhr. Niels De Nutte, chairman van de studiedag
14.05u – Seculiere studies vandaag en de plannen van SSAB daarin door prof. dr. Jeffrey Tyssens, voorzitter onderzoeksgroep SSAB (Secular Studies Association Brussels, Vrije Universiteit Brussel)
14.30u – Het spinozisme ten tijde van Adriaan Beverland door em. prof. dr. Jef Van Bellingen (Vrije Universiteit Brussel)
15.00u –  Beverland geconcipieerd binnen de christelijke geloofsleer, toen en nu door prof. dr. Jan Papy (KU Leuven)
15.30u – Het Beverland-onderzoek in Nederland door dr. Karen Hollewand (Universiteit Groningen)
16.00u– pauze
16.15u – Beverland binnen de filosofie van de eros van Leopold Flam door dr. Tom De Mette (UGent)
16.45u – Beverland, als erudiet libertijns filosoof, toen en nu door em. prof. dr. Willem Elias (Vrije Universiteit Brussel)
17.15u –  ‘Beverland en de draad der Parcen’, laudatio door dhr. Tim Wauters
17.45u –  Nabeschouwing door em. prof. dr. Rudolf De Smet (Vrije Universiteit Brussel)
18.00u – Receptie

Woensdag 18 mei 2022, 14.00u- 18.00u in Liberas

Toegang gratis, inschrijven via deze link.

Meer info: secretariaat@humanistischverbond.be, T 03 233 70 32 (tijdens kantooruren).