Menu
Expo Paradijselijke Orchideeën loopt nog de hele zomer
Activiteit
donderdag 21 april 2022

Nog de hele zomer lang, tot en met 26 augustus 2022, kan tijdens de kantooruren de tentoonstelling Paradijselijke orchideeën bezocht worden. Enige uitzondering is de week van maandag 18 juli 2022. Dan is Liberas een weekje gesloten.

De expo toont prachtige botanische tekeningen uit de historische bibliotheek van de Floraliën. Ze wil een beeld schetsen van tropische en subtropische orchideeënsoorten, en vooral wijzen op de diversiteit van de vele orchideeëngeslachten. Er wordt een idee gegeven van de aantallen, van hun verscheidenheid, van het diverse uitzicht van de bloemen, van de landen waar ze inheems zijn, maar ook van de zogenaamde planthunters die in de negentiende eeuw de orchideeën gingen “plukken” en ze naar Europa brachten. Ook enkele opmerkelijke kwekers en liefhebbers komen aan bod.

De tentoonstelling is een coproductie van Liberas en Community Gentse Floraliën. Deze samenwerking ligt voor de hand, vermits de historische bibliotheek van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (de organisatie achter de Gentse Floraliën) in Liberas wordt bewaard. De expo kwam er ook n.a.v. de Gentse Floraliën maar wordt nu dus verlengd. Vrijwel alle getoonde illustraties zijn afkomstig uit de Floraliën-bibliotheek. Ze werden her en der aangevuld met onder meer afbeeldingen uit de collectie van Liberas.

Bij deze tentoonstelling hoort ook een boekje. René De Herdt, samensteller van de expo, geeft in deze gratis tentoonstellingsgids de nodige basisinformatie over orchideeën en voorziet elk nummer in de tentoonstelling van een deskundige uitleg.