Menu
Tentoonstelling Paradijselijke Orchideeën n.a.v. Gentse Floraliën
Activiteit
donderdag 21 april 2022

Van vrijdag 29 april tot en met zondag 8 mei 2022 hebben – na twee jaar uitstel omwille van de coronacrisis – de Gentse Floraliën plaats. Net als vorige editie doet ook Liberas weer mee. De tentoonstelling Paradijselijke orchideeën toont prachtige botanische tekeningen uit de historische bibliotheek van de Floraliën.

De tentoonstelling wil een beeld schetsen van tropische en subtropische paradijselijke orchideeënsoorten, en vooral te wijzen op de diversiteit van de vele orchideeëngeslachten. Er wordt een idee gegeven van de aantallen, van hun verscheidenheid, van het diverse uitzicht van de bloemen, van de landen waar ze inheems zijn, maar ook van de zogenaamde planthunters die in de negentiende eeuw de orchideeën gingen “plukken” en ze naar Europa brachten. Ook enkele opmerkelijke kwekers en liefhebbers komen aan bod.

De tentoonstelling is een coproductie van Liberas en Community Gentse Floraliën. Deze samenwerking ligt voor de hand, vermits de historische bibliotheek van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (de organisatie achter de Gentse Floraliën) in Liberas wordt bewaard. Vrijwel alle getoonde illustraties zijn afkomstig uit deze bibliotheek. Ze werden her en der aangevuld met onder meer afbeeldingen uit de collectie van Liberas.

Bij deze tentoonstelling hoort ook een boekje. René De Herdt, samensteller van de expo, geeft in deze gratis tentoonstellingsgids de nodige basisinformatie over orchideeën en voorziet elk nummer in de tentoonstelling van een deskundige uitleg.

Paradijselijke Orchideeën is tijdens de Gentse Floraliën (29 april – 8 mei) elke dag te bezoeken van 9.00 tot 17.00 uur, ook tijdens de weekends (met uitzondering van zaterdag 7 mei). Daarna is de expo nog de ganse maand mei (tot vrijdag 27 mei) te bezoeken tijdens de kantooruren. Het bezoek aan de tentoonstelling is gratis. Een ticket voor de Floraliën is niet nodig.