Menu
Geannuleerd: vernissage tentoonstelling Syrians in the frame
Activiteit
maandag 8 november 2021

OPGELET: Het panelgesprek en de vernissage op maandagavond 6 december om 20.00 u. in Liberas is GEANNULEERD.

De tentoonstelling Syrians in the frame in Liberas wordt uitgesteld.

Naar aanleiding van de Week van de Mensenrechten (6 tot 10 december 2021) brengt Liberas, in samenwerking met UGent (Human Right Centre & Justice Visions) en Amsab-ISG, de fototentoonstelling Syrians in the frame – Syrische burgers in beeld, met werk van de Syrische fotograaf Artino (Mohammed Abdullah, 1984). 

Gewone burgers komen steeds minder in beeld in de Westerse verslaggeving over het Syrische conflict. Al te vaak zijn ze slechts op de achtergrond aanwezig, als figuranten, verdrongen door de sterke aandacht voor de terreur van IS, het militaire conflict en de vluchtelingenkwestie. Met deze selectie foto’s uit Oost-Ghouta en de Bekavallei wil Artino aandacht vragen voor de menselijke kant van het conflict. Centraal staat de veerkracht van de mensen die hij ontmoette op zijn omzwervingen in de belegerde stad Oost-Ghouta en in een vluchtelingenkamp in de Libanese Bekavallei. Hij toont individuen die hun menselijkheid proberen te behouden ondanks onmenselijke situaties van belegering, honger, bombardementen, onderdrukking en onrecht.

Artino werd geboren in Damascus. Hij studeerde er communicatie aan de universiteit. Toen de protesten tegen het Assad-regime in maart 2011 uitbraken, werkte hij als verkoopverantwoordelijke bij Apple. Maar al snel nam zijn leven een totaal andere wending. Hij ging mee de straat op om respect voor de mensenrechten af te dwingen en het onrecht aan te klagen. Als publiek activist werd hij hierdoor al snel door het regime gezocht en opgejaagd.

In 2013 kreeg hij de kans om zich volop toe te leggen op zijn grote passie, de fotografie. Het regime belegerde toen Oost-Ghouta, nabij Damascus, waar veel tegenstanders van het regime zich hadden gevestigd. Persagentschap Reuters vroeg Artino om de schendingen van de mensenrechten vast te leggen. Met zijn camera als getuige documenteerde hij hoe het leven van de Syrische burgers in een hel veranderde. In 2014 vestigde Artino zich als vrijwilliger in het vluchtelingenkamp al-Jaraheyah in de Bekavallei.

Eind 2015 kwam Artino naar België. Hij werd toen zowel in Syrië als in Libanon gezocht wegens de door hem gemaakte foto’s. Omwille van zijn medische situatie en zijn situatie als politiek vluchteling, werd hij geselecteerd voor hervestiging in België. Als fotograaf en mensenrechtenactivist werkte hij sindsdien voor verschillende ngo’s zoals de Syria Campaign en The Syria Archive. Momenteel is hij werkzaam als communicatieverantwoordelijke voor de ngo Women Now for development.

De tentoonstelling Syrians in the frame in Liberas wordt uitgesteld.

OPGELET: Het panelgesprek en de vernissage op maandagavond 6 december om 20.00 u. in Liberas is GEANNULEERD.