Menu
Vacature
Digitalisering
maandag 14 januari 2019

Voor de realisatie van het partnerproject Catching the Digital Heritage zijn Amsab-ISG en Liberas/Liberaal Archief op zoek naar twee projectmedewerkers (voltijdse tewerkstelling van twaalf maanden).

CONTEXT
Catching the digital heritage is een project waarbij twee collectiebeherende instellingen, Amsab-ISG en Liberas/Liberaal Archief, samen de schouders zetten onder het versneld registreren van born-digital documenten. Er wordt binnen dit project gefocust op websites.

Amsab-ISG en Liberas/Liberaal Archief hebben in de loop van de jaren heel wat ervaring opgedaan met het verzamelen (harvesten) en duurzaam bewaren van websites. Het project zet een volgende stap en onderzoekt richtlijnen en standaarden m.b.t. het verzamelen, registreren, beschrijven en ontsluiten van websites. Er is ook aandacht voor de juridische aspecten en de verspreiding van zowel de metadata als van de expertise opgebouwd in de loop van het project.

De duurtijd van het project is 1 jaar en start in maart 2019.

De twee projectmedewerkers maken deel uit van het gemeenschappelijke projectteam van Amsab-ISG en Liberas/Liberaal Archief.

Amsab is het Instituut voor Sociale Geschiedenis.
Wij bewaren, ontsluiten, onderzoeken en valoriseren de historische strijd om Brood en om Rozen, voor materiële lotsverbetering en een betere levenskwaliteit. Een strijd die is uitgekristalliseerd op diverse thema’s en in vele organisatievormen. Een strijd tegen steeds nieuwe vormen van ongelijkheid.
Liberas/Liberaal Archief
Liberas/Liberaal Archief is het referentiepunt voor de geschiedenis van de liberale beweging en het vrijheidsideaal in al zijn facetten in België/Vlaanderen van het begin van de 19de eeuw tot heden.

TAAKOMSCHRIJVING
• Verzamelen en analyseren van bestaande informatie over het registreren van websites + opstellen metadataschema voor de inhoudelijke beschrijving van websites (desktopresearch)
• Informatie verzamelen over de juridische context (auteursrechten en privacy/AVG) (desktopresearch)
• Vertalen van best practices en standaarden naar een verbeterde harvesting- en ingestprocedure voor websites
• Registreren van de gearchiveerde websites in de collectiebeheersystemen van Amsab-ISG en Liberas/Liberaal Archief
• Online publiceren van metadata (als open data)
• Opstellen onderzoeksrapporten
• Bijdragen tot de ontsluiting en de verspreiding van het onderzoek via een wikirapport en het organiseren van een workshop
• Deelnemen aan de projectvergaderingen

PROFIEL (OPLEIDING, VAARDIGHEDEN EN COMPETENTIES)
• Je beschikt over een diploma hoger onderwijs van het lange type (master) dat affiniteit heeft met digitale cultuurwetenschappen/informatiebeheer of je hebt minimum twee jaar aantoonbare relevante ervaring
• Je hebt ervaring met normen en standaarden inzake collectie- en informatiebeheer
• Je hebt digitale kennis en interesse, bent IT-vaardig en gaat vlot aan de slag met nieuwe programma’s
• Je hebt kennis over het functioneren van websites
• Je hebt kennis inzake digitale archivering
• Je beschikt over goede redactionele vaardigheden
• Je werkt nauwkeurig, efficiënt, gestructureerd en met zin voor kwaliteit
• Je functioneert zowel zelfstandig als in teamverband

WIJ BIEDEN
Een loon in overeenstemming met de barema’s van PC 329.01 aangevuld met vergoeding woon-werkverkeer en maaltijdcheques.
Een werkplaats in één van de twee partnerinstellingen, gelegen in het hart van de bruisende en goed bereikbare universiteitsbuurt in Gent.

KANDIDATUUR
Nog vragen? Contacteer Kim Robensyn op 09 2240079 of via kim.robensyn@amsab.be.
Geïnteresseerd? Stuur jouw kandidatuur (motivatiebrief + cv) ten laatste op vrijdag 1 februari 2019 in naar vacature@amsab.be. Gesprekken met mogelijke kandidaten vinden plaats tijdens de eerste helft van februari 2019. Start van de tewerkstelling uiterlijk in maart 2019.
Je wordt geselecteerd op basis van je kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht je geslacht, afkomst, leeftijd of fysieke beperking.

 

Vacature