Menu
Vorm je politieke stem: een educatieve workshop over verkiezingen
Educatie
donderdag 14 maart 2024
Geschreven door: Lennert Feys

Omdat jongeren vanaf dit jaar voor het eerst vanaf 16 jaar voor de Europese verkiezingen kunnen stemmen, ontwikkelde stagestudent Lennert Feys voor Liberas een educatief pakket over verkiezingen. Stap in het politieke landschap van Vlaanderen met deze educatieve workshop voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs.

Het doel van dit pakket is om leerlingen kritisch te laten nadenken, hun argumentatievaardigheden te ontwikkelen en begrip van politieke processen op te doen. Bovendien krijgen de jongeren de kans om erfgoed te ontdekken door middel van verkiezingsgadgets en politieke posters uit de collectie van Liberas.

De leerlingen gaan daarnaast ook creatief aan de slag. In kleinere groepjes nemen ze het partijprogramma van hun toegewezen partij door en krijgen ze elk een rol toegewezen (zoals in een echte politieke partij): variërend van partijvoorzitter tot onderzoeker en marketingagent. Gezamenlijk analyseren ze de kernwaarden van hun partij met betrekking tot politieke vraagstukken zoals klimaat, gezondheidszorg en migratie. Hierbij stellen ze argumenten op om het standpunt van hun toegewezen partij te ondersteunen.

Deze opdracht leidt vervolgens tot een debat, waarbij een Liberas-medewerker optreedt als moderator. Aan de hand van een PowerPointpresentatie (die ze zelf opstellen) proberen ze elkaar te overtuigen van de visie van de partij die ze vertegenwoordigen, over de bovengenoemde actuele thema’s. De leerlingen worden aangemoedigd om respectvolle discussies te voeren en goed onderbouwde argumenten te gebruiken om hun standpunten te ondersteunen.

De workshop wordt afgesloten met een posteranalyse, waarbij de leerlingen ontdekken hoe politieke campagnes in het verleden werden gevoerd. De poster wordt benaderd als een historische bron, en via een onderwijsleergesprek gaan de leerlingen in dialoog met een Liberas-medewerker om de ideologische lagen in de poster te analyseren. Hierbij wordt aandacht besteed aan beeld, kleur, tekst en lettertype.

Indien de tijd het toelaat, kunnen leerlingen via Canva zelf een politieke poster voor hun partij ontwerpen. Hierbij laten ze hun creativiteit de vrije loop en verwerken er de kernwaarden van hun toegewezen politieke partij in.

Deze workshop wordt gratis aangeboden, ter plaatse in Liberas (in combinatie met een rondleiding in het archiefdepot). Binnenkort kan je ook zelf aan de slag met dit pakket en is het te verkrijgen via KlasCement en via de website van Liberas. Heb je interesse in deze workshop, of wens je meer informatie? Neem contact op via educatie@liberas.eu