Menu
Vrijwilligers 2021
Activiteit
woensdag 12 mei 2021

Liberas verzamelt en beheert erfgoed van personen en organisaties die zich laten inspireren door het vrije denken en handelen. De instelling beschikt over een uitgebreide archiefcollectie (documenten, foto’s, tijdschriften, …) die de komende jaren verder wordt verwerkt.

De veiligheidsmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus verstoorden de voorbije jaren de vrijwilligerswerking. Vanaf het najaar 2021 hopen wij onze erfgoedwerking terug te kunnen opstarten.

Liberas is  daarom op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers die hun steentje kunnen bijdragen tot het verder toegankelijk maken van de collectie.

  • U bent enkele uren per week beschikbaar?
  • U bent in staat om zorgvuldig en gestructureerd te werken?
  • U heeft voeling met en liefde voor cultureel erfgoed (voornamelijk 20ste eeuw)?

Volgende vrijwilligersprofielen worden gezocht:

Vrijwilliger archiefwerk – schonen

Metalen nietjes en klemmen, oude elastiekjes, dubbele exemplaren, vastgehechte stukken, … hebben een schadelijke invloed op de stukken en vertragen het werk van de archivaris. Liberas is op zoek naar handige vrijwilligers die zorgvuldig het archief van materiële en inhoudelijke ballast ontdoen.

Vrijwilliger archiefwerk –  beschrijven van reeksen

Tientallen meters archief zijn soms met enkele slimme ingrepen vrij vlug te beschrijven. Hiervoor zijn helpende handen nodig die overweg kunnen met Excel en systematisch en nauwkeurig kunnen werken.

Vrijwilliger archiefwerk – beschrijven van bouwplannen

In 2018 verwierf Liberas een indrukwekkende collectie bouwplannen. Deze documenten dienden dringend verder in kaart te worden gebracht. De plannen worden gemeten, beschreven, gedateerd en netjes opgeborgen. Een uitdagend maar tegelijkertijd interessant vrijwilligerswerk dat je een blik achter heel wat gevels gunt.

Vrijwilliger archiefwerk – beschrijven van verkiezingsgadgets

Er was een tijd dat verkiezingskandidaten een stem probeerden te winnen met een aansteker, een kaartspel of een andere gadget. Liberas wenst de basisbeschrijvingen van deze uitgebreide collectie verder uit te werken. Ontdek een wondere wereld van de zachte overtuiging.

Vrijwilliger boeken – controle bezit

Liberas bouwde de voorbije 40 jaar een boekencollectie uit die intussen ongeveer 50.000 titels telt. Het is tijd om alles even op een rij te zetten en het bezit af te toetsen aan de catalogus. Snuffelen in oude boeken gecombineerd met wat digitale basiskennis.

Vrijwilliger Collectiebeheersysteem – controle archiefbeschrijvingen

Het digitaliseren van interessante archiefcollecties staat hoog op de agenda. Om de stukken terug te vinden maken de Liberas-archivarissen beschrijvingen volgens de regels van de kunst. Een foutje is echter vlug gebeurd. Wij zoeken speurneuzen die iedere tifkout de baas kunnen en zo het online Liberas-aanbod steeds beter maken.

Vrijwilliger Publiekswerking – lezingen en vergadering

Liberas is een open huis waar iedereen welkom is, ook ’s avonds en in het weekend. Expo’s, lezingen, boekvoorstellingen en andere bijeenkomsten van diverse organisaties en verenigingen zorgen voor leven in de brouwerij. Je bent niet bang om de handen uit de mouwen te steken, je kent wat van techniek en je weet hoe je een goed glas uitschenkt. Engagement wordt beloond met interessante thema’s, boeiende personen en markante gezelschappen.

Vrijwilliger Publiekswerking – Liberasstories

De erfgoedverhalen liggen voor het rapen in het archief. In 2021 lanceert Liberas het kennisplatform Liberasstories met verhalen uit het verleden van de geschiedenis van het liberalisme. Je schrijft graag eens een historische tekst of gaat op speurtocht naar het verhaal achter een foto en je wenst dat te delen met het publiek.

Vrijwilligerswerk is mogelijk in onze leeszaal in Gent, in een van de depots of (in geval van digitaal vrijwilligerswerk) bij u thuis.

Liberas biedt vrijwilligers werk op maat en streeft naar een goed gevoel bij alle betrokken partijen.

Contacteer ons (info@liberas.eu) of breng na afspraak een bezoek tijdens de kantooruren (niet op vrijdagnamiddag) op het Kramersplein 23, 9000 Gent.