Menu
Franse historicus Alain Cabantous te gast in Liberas – 4 maart 2020
Activiteit
woensdag 5 februari 2020

Op woensdag 4 maart 2020 geeft de bekende Franse historicus Alain Cabantous, professor emeritus aan de Sorbonne te Parijs en auteur van het standaardwerk Histoire du blasphème en Occident, in de Blauwe Zaal van Liberas een keynote lezing (in het Frans) over godslastering ten tijde van de Franse Revolutie (1789-1799).

De Franse Revolutie, de politieke omwenteling die een gewelddadig einde maakte aan de Franse monarchie, is een van dé mijlpalen in de geschiedenis. In 1791 verdween blasfemie uit de Franse strafwetgeving. Betekende dit ook het einde van de aanklacht van godslastering in de publieke ruimte? Alain Cabantous zal dieper ingaan op het ontstaan van een nieuwe sacraliteit in en rond de Franse Republiek, het gebruik van de aanklacht van blasfemie om tegenstanders van de Republiek te stigmatiseren en het vernielen van christelijke objecten en symbolen in de eerste helft van de jaren 1790.

Deze lezing heeft plaats aan de vooravond van het colloquium “Blasphemy & Violence” van donderdag 5 maart 2020. Voor deze woensdagavondlezing kan apart ingeschreven worden. De toegang is gratis, maar wel graag op voorhand een mailtje naar: inschrijven@liberas.eu.

Franse historicus Alain Cabantous te gast in Liberas – 4 maart 2020