Menu
La Flandre Libérale.
Digitalisering
woensdag 6 juni 2018

Op 1 december 1874 verscheen in Gent het eerste nummer van de krant La Flandre Libérale. De krant verdedigde de moderne vrijheden en het liberalisme (zonder zich politiek te binden) en vertoonde een sterk anti-klerikaal en vrijzinnig profiel. Zeker in de periode van politiek liberaal overwicht (1878-1884) gold de krant als invloedrijk. Na de liberale verkiezingsnederlaag in 1884 ging het bergaf. In 1894 kwam La Flandre Libérale terecht in een naamloze vennootschap waarbij beheer en redactie werden gescheiden.

De oprichters van La Flandre Libérale (de gebroeders Albert, Hippolyte en Alexis Callier) en de belangrijkste redacteurs uit de beginjaren (Hippolyte Lippens, Adolphe Dubois, Lodewijk De Vriese en Henri Keurvels) hadden een belezen en beleerd publiek voor ogen. Na de herstructurering in 1894 heroriënteerde hoofdredacteur Gustave Abel het blad. Hij liet meer literair en lokaal nieuws aan bod komen. Het beeld van een Franstalige elitekrant bleef echter.

Liberaal Archief/Liberas beschikt over een volledige collectie van La Flandre Libérale (1874-1974). In het kader van een eerder project waren reeds de jaargangen 1914 tot 1918 gedigitaliseerd. Dankzij de financiële ondersteuning van Sociumi konden in 2017 de jaargangen 1874 tot 1910 worden gedigitaliseerd. La Flandre Libérale is dus voor de periode 1874-1918 via deze website full text doorzoekbaar.

La Flandre Libérale is een interessante bron voor het liberalisme op het einde van de 19de  eeuw en het begin van de 20ste eeuw. Sommige redacteurs polemiseerden sterk en de band met andere bladen wordt zo duidelijk. Vorsers met als interesseveld politieke, sociale en culturele geschiedenis maar ook heemkundigen, lokale historici en literatuurhistorici zullen hier hun gading in vinden. Over de achtergrond en de geschiedenis van het blad, over de medewerkers en over de inhoud zijn overigens in de bibliotheekcollectie van Liberaal Archief/Liberas diverse werken te vinden.

Liberaal Archief/Liberas dankt uitdrukkelijk Sociumi voor de ondersteuning bij dit digitaliseringsproject rond La Flandre Libérale.

La Flandre Libérale.