Menu
Le suprême hommage
Publicatie
maandag 15 juni 2020

In zijn nieuwe boek Le suprême hommage bestudeert Liberas-onderzoeker Christoph De Spiegeleer de omgang met de dood van koninklijke en politieke elites in het België van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. Dit vernieuwend historisch onderzoek speelt zich af op het raakvlak van cultuurgeschiedenis en politieke geschiedenis. De lezer krijgt niet alleen zicht op de impact van sociale klasse, status en religie op funeraire cultuur, maar ook op de invloed van mediacultuur op de beeldvorming rond dood, rouw en herinnering.

Binnen een selectie van 170 casussen bespreekt de auteur in woord en beeld de gemediatiseerde sterfuren en de niet minder dan imposante begrafenissen van de eerste koningen en koninginnen van België en hun familie, van de stichters van de dynastie Leopold I en Louise-Marie tot en met Astrid en ‘koning-soldaat’ Albert I. Hierbij wordt de nodige aandacht besteed aan de omgang met de herinnering aan de omstreden figuur van Leopold II die een nationaal cohesieversterkend discours onmogelijk maakte. Ook de evoluerende praktijken rond het overlijden van (oud-)regeringsleiders, (oud-)parlements­voorzitters en burgemeesters van grote steden komen uitgebreid aan bod. Tot slot komt ook de ontstaansgeschiedenis van Belgiës meest bekende stedelijke (park)begraafplaatsen, en het funeraire erfgoed in deze dodensteden, tot leven aan de hand van de analyse van in het oog springende grafmonumenten.

 

Over de auteur

Christoph De Spiegeleer studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Leiden. In 2015 promoveerde hij aan de VUB tot doctor in de geschiedenis. Sinds 2016 is hij verantwoordelijke onderzoek in Liberas.

 

Christoph De Spiegeleer. Le suprême hommage. De omgang met de dood van koninklijke en politieke elites in België tussen 1830 en 1940, VUB Press 2020. Het boek is te koop aan 39,95 euro. Wie een exemplaar wil bestellen kan een mailtje sturen naar info@liberas.eu.

Le suprême hommage