Menu
Beschrijvingen van gearchiveerde sociale media nu online doorzoekbaar
Digitalisering
dinsdag 2 april 2024
Geschreven door: Jeroen Buysse

De meeste organisaties en personen waarvan Liberas het archief verzamelt, beschikken over een website, maar nieuwsberichten, afbeeldingen en video’s worden de laatste jaren eerder via sociale media gedeeld dan op een website geplaatst. Dat is zeker het geval voor personen. Daarom archiveert Liberas sinds 2018 sociale media zoals Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, YouTube en WhatsApp. De beschrijvingen van de door Liberas gearchiveerde sociale media-accounts zijn recentelijk doorzoekbaar geworden op de website.

Afbeelding uit facebookpagina Open Vld, 17 november 2017, geharvest op 11 juli 2019

Belang

De laatste 15 jaar zijn sociale media een belangrijk onderdeel geworden van ons digitale leven. Door sociale media te archiveren, wordt deze informatie behouden voor toekomstig gebruik, historisch onderzoek en referentie en vormt ze een belangrijke aanvulling bij de reeds door Liberas bewaarde archieven. Historici en onderzoekers kunnen in de toekomst sociale media-archieven bovendien gebruiken om trends te analyseren en de evolutie van de publieke opinie te volgen. Sociale media zijn daarenboven ook vluchtig van aard, met inhoud die regelmatig verwijderd wordt, bijgewerkt of verloren gaat als gevolg van verouderde technologieën.

Het harvesten van sociale media-accounts is daarom geïntegreerd in de werking van Liberas, naast het harvesten van websites.

Afbeelding uit facebookpagina notaris.be, 14 mei 2020, geharvest op 28 juli 2020

Uitdaging

Het archiveren van sociale media blijft een uitdaging. In de eerste plaats zijn er verschillende platforms waarop een gebruiker content kan plaatsen, en elk platform is anders geconfigureerd. Bovendien schermen de bedrijven achter deze platforms hun producten natuurlijk steeds meer af, waardoor het niet eenvoudig is om de inhoud te archiveren. De tools die hiervoor worden gebruikt, hebben daardoor een beperkte houdbaarheidsdatum.

De voorbije jaren heeft Liberas bijvoorbeeld gebruikgemaakt van een aantal tools die nu niet meer functioneren, zoals Bino Post Scraper en Snapbird. Bij elke jaarlijkse archivering is het altijd eerst zoeken naar de geschikte tools voor de geselecteerde platforms.

Selectielijst

Voor het archiveren van sociale media (en ook voor websites) maakt Liberas gebruik van een selectielijst. Als basis wordt steeds de lijst van onze archiefvormers genomen (256 van onze ongeveer 2.100 archiefvormers hebben bijvoorbeeld een Facebookaccount), maar deze lijst wordt elk jaar opnieuw bekeken en uitgebreid met relevante personen en organisaties. Dit jaar worden bijvoorbeeld ook de accounts meegenomen van liberale politici en de (plaatselijke) liberale partijen die opkomen voor de verschillende verkiezingen. Ook accounts van internationale liberale partijen werden in het verleden meegenomen, en tijdens de coronapandemie werden beroepsverenigingen en lokale initiatieven opgenomen in de procedure.

Opzoeken en raadplegen

Meer informatie over de archiefcollectie sociale media is hier terug te vinden. Onderaan kan er – na te hebben geklikt op het plus-teken – genavigeerd worden door de beschrijvingen van de sociale media-accounts. De beschrijvingen zijn ook te vinden via de algemene zoekbalk.

De sociale media-accounts zelf zijn gekoppeld aan de beschrijvingen en worden duurzaam bewaard in het e-depot. Wegens privacyredenen zijn ze echter enkel te bekijken in de leeszaal van Liberas.