Menu

Educatie

Educatie

Educatieve pakketten

Liberas biedt educatieve pakketten aan voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Kinderen op creatieve en speelse wijze met archief en geschiedenis vertrouwd maken, is het uitgangspunt van onze educatieve werking. Het educatieve aanbod bestaat uit gratis rondleidingen en creatieve workshops. Tijdens het schooljaar zijn er workshops voor klassen en in de vakantieperiodes workshops met vrije inschrijvingen.

Het hele jaar door wordt een vast educatief pakket Archief, Wablief?! aangeboden. Daarnaast is er ieder jaar een nieuw thematisch educatief pakket dat aansluit bij een tentoonstelling in Liberas.

Archief, Wablief?!

Logo Archief, Wablief?!

Met Archief, Wablief?! laat Liberas kinderen kennis maken met archief en proeven van haar werking. Wat is archief ? Wat kan je allemaal vinden in een archiefbewaarplaats? Wat gebeurt daar? Waarom is het belangrijk om dingen te bewaren? Op al deze vragen krijg je een antwoord tijdens een rondleiding in het archiefdepot van Liberas, een plek waar het grote publiek normaal niet mag komen.

Tijdens de creatieve workshops gaan de kinderen aan de slag met de uitgebreide collectie foto’s, posters en kranten uit het archief en leren ze over thema’s zoals democratie en vrijheid van meningsuiting. Dit pakket past binnen de eindtermen van het basisonderwijs: Mens en maatschappij (tijd, politieke en juridische verschijnselen, brongebruik), Muzische vorming (beeld) en Nederlands (lezen, spreken en schrijven).

Wie zal het zeggen? Censuur en vrije meningsuiting in de collecties van Liberas

Van 12 november 2019 t.e.m. 27 maart 2020 kan ook worden deelgenomen aan het educatieve pakket bij de expo Wie zal het zeggen? Censuur en vrije meningsuiting in de collectie van Liberas. Tijdens een rondleiding in de tentoonstelling en het archiefdepot, en creatieve workshops gaan we dieper in op de thema’s censuur in de literatuur en beeldmanipulatie. Dit pakket past binnen de eindtermen van het basisonderwijs: Mens en maatschappij (sociaal-culturele verschijnselen, politieke en juridische verschijnselen, tijd), Muzische vorming (beeld, attitudes) en Nederlands (lezen, spreken en schrijven).

De rondleidingen en workshops duren samen ca. 2,5 uur en kunnen gereserveerd worden voor elke werkdag.

Meer weten? Stuur een mailtje naar educatie@liberas.eu of bel naar 09/221.75.05.