Menu

Educatie

Educatie

Educatieve pakketten

Liberas biedt educatieve pakketten aan voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Kinderen op creatieve en speelse wijze met archief en geschiedenis vertrouwd maken, is het uitgangspunt van onze educatieve werking. Het educatieve aanbod bestaat uit gratis rondleidingen en creatieve workshops. Tijdens het schooljaar zijn er workshops voor klassen en in de vakantieperiodes workshops met vrije inschrijvingen.

Het hele jaar door wordt een vast educatief pakket Archief, Wablief?! aangeboden. Daarnaast is er ieder jaar een nieuw thematisch educatief pakket dat aansluit bij een tentoonstelling in Liberas.

Archief, Wablief?!

Logo Archief, Wablief?!

Met Archief, Wablief?! laat Liberas kinderen kennis maken met archief en proeven van haar werking. Wat is archief ? Wat kan je allemaal vinden in een archiefbewaarplaats? Wat gebeurt daar? Waarom is het belangrijk om dingen te bewaren? Op al deze vragen krijg je een antwoord tijdens een rondleiding in het archiefdepot van Liberas, een plek waar het grote publiek normaal niet mag komen.

Tijdens de creatieve workshops gaan de kinderen aan de slag met de uitgebreide collectie foto’s, posters en kranten uit het archief en leren ze over thema’s zoals democratie en vrijheid van meningsuiting. Dit pakket past binnen de eindtermen van het basisonderwijs: Mens en maatschappij (tijd, politieke en juridische verschijnselen, brongebruik), Muzische vorming (beeld) en Nederlands (lezen, spreken en schrijven).

Digitaal educatief aanbod Liberas

Liberas biedt online heel wat informatie voor kinderen en leerkrachten. Er werd beslist om de educatieve pakketten verbonden aan de voorgaande tentoonstellingen Geknipt voor Kinderen (2018) en Censuur en Vrije Meningsuiting in de Collectie van Liberas (2019) integraal online te plaatsen.

Congo: een verhaal van (de)kolonisatie en beeldvorming

In 2020 ontwikkelde Liberas naar aanleiding van zestig jaar onafhankelijkheid van Congo het digitaal educatief pakket Congo: een verhaal van (de)kolonisatie en beeldvorming. Dit pakket werd ontwikkeld voor leerlingen van de derde graad lager onderwijs en de derde graad secundair onderwijs ASO, TSO en KSO. Beide pakketten kunnen gratis worden gedownload. Recente ontwikkelingen, zoals dekolonisatiebewegingen, de vraag om standbeelden van Leopold II uit het straatbeeld te verwijderen en de Black Lives Matter-beweging, tonen aan dat een dergelijk educatief pakket een grote actualiteitswaarde heeft en van maatschappelijk belang is.

Klik hier om het hele pakket voor het basis onderwijs te downloaden.

Klik hier om het hele pakket voor het secundair onderwijs te downloaden.

Wie zal het zeggen? Censuur en vrije meningsuiting in de collectie van Liberas

Censuur blijkt nog steeds brandend actueel. Maar wat betekent ‘censuur’ precies? Waarom wordt er gecensureerd en hoe? In het najaar van 2019 opende de tentoonstelling Wie zal het zeggen? Censuur en vrije meningsuiting in de collectie van Liberas. Leerlingen van 8 tot 12 jaar maakten er kennis met begrippen zoals ‘censuur’ en ‘vrije meningsuiting’, kregen rondleidingen in de tentoonstelling en het archief. Tijdens creatieve workshops rond het thema ‘censuur’ werd er dieper ingegaan op ‘censuur in de literatuur en ‘beeldmanipulatie’. Kinderen op creatieve en speelse wijze met deze concepten vertrouwd maken en hun kritische blik hiervoor aanscherpen, is het uitgangspunt van dit pakket.

Klik hier om het hele pakket te downloaden.

Geknipt voor kinderen. De Belgische Prenten van Épinal

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog vond in 2018 de tentoonstelling Geknipt voor Kinderen. De Belgische Prenten van Épinal plaats in Liberas. Épinal (Franse Vogezen) was lang een centrum waar prachtige kleurprenten werden gedrukt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstond een zeer specifieke productie van illustraties, zoals kunstzinnige oorlogstaferelen en creatieve bouwpakketten. Die lagen aan de basis van de tentoonstelling Geknipt voor Kinderen. Na afloop van de tentoonstelling werd beslist om een digitale versie van dit educatieve pakket gratis ter beschikking te stellen. De kleurrijke oorlogsprenten prikkelen visueel en vormen leerrijke historische documenten. Kinderen op creatieve en speelse wijze met archief en geschiedenis vertrouwd maken, is het uitgangspunt van dit pakket.

Klik hier om het hele pakket te downloaden.

Eindtermen van het basisonderwijs

De pakketten passen binnen de eindtermen van het basisonderwijs: Mens en maatschappij (sociaal-culturele verschijnselen, politieke en juridische verschijnselen, tijd), Muzische vorming (beeld, attitudes, drama) en Nederlands (lezen, spreken en schrijven).

Meer weten? Stuur een mailtje naar educatie@liberas.eu of bel naar 09/221.75.05.