Menu
Digitaal educatief aanbod Liberas
Educatie
woensdag 24 juni 2020
Geschreven door: Kim Descheemaeker en Anouk Turnock

Liberas biedt online heel wat informatie voor kinderen en leerkrachten. Er werd beslist om de educatieve pakketten verbonden aan de voorgaande tentoonstellingen Geknipt voor Kinderen. De Belgische Prenten van Épinal (2018) en Wie zal het zeggen? Censuur en Vrije Meningsuiting in de Collectie van Liberas (2019) integraal online te plaatsen.

Geknipt voor kinderen. De Belgische Prenten van Épinal

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog vond in 2018 de tentoonstelling Geknipt voor Kinderen. De Belgische Prenten van Épinal plaats in Liberas. Épinal (Franse Vogezen) was lang een centrum waar prachtige kleurprenten werden gedrukt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstond een zeer specifieke productie van illustraties, zoals kunstzinnige oorlogstaferelen en creatieve bouwpakketten. Die lagen aan de basis van de tentoonstelling Geknipt voor Kinderen. Na afloop van de tentoonstelling werd beslist om een digitale versie van dit educatieve pakket gratis ter beschikking te stellen. De kleurrijke oorlogsprenten prikkelen visueel en vormen leerrijke historische documenten. Kinderen op creatieve en speelse wijze met archief en geschiedenis vertrouwd maken, is het uitgangspunt van dit pakket.

Klik hier om het hele pakket te downloaden.

Wie zal het zeggen? Censuur en vrije meningsuiting in de collectie van Liberas

Censuur blijkt nog steeds brandend actueel. Maar wat betekent ‘censuur’ precies? Waarom wordt er gecensureerd en hoe? In het najaar van 2019 opende de tentoonstelling Wie zal het zeggen? Censuur en vrije meningsuiting in de collectie van Liberas. Leerlingen van 8 tot 12 jaar maakten er kennis met begrippen zoals ‘censuur’ en ‘vrije meningsuiting’, kregen rondleidingen in de tentoonstelling en het archief. Tijdens creatieve workshops rond het thema ‘censuur’ werd er dieper ingegaan op ‘censuur in de literatuur en ‘beeldmanipulatie’. Kinderen op creatieve en speelse wijze met deze concepten vertrouwd maken en hun kritische blik hiervoor aanscherpen, is het uitgangspunt van dit pakket.

Klik hier om het hele pakket te downloaden.

Eindtermen van het basisonderwijs

De pakketten passen binnen de eindtermen van het basisonderwijs: Mens en maatschappij (sociaal-culturele verschijnselen, politieke en juridische verschijnselen, tijd), Muzische vorming (beeld, attitudes, drama) en Nederlands (lezen, spreken en schrijven).

Meer weten? Stuur een mailtje naar educatie@liberas.eu of bel naar 09/221.75.05.