Menu
I love Technology. Flanders Technology International: geschiedenis van innovatie
Tentoonstelling
maandag 11 maart 2024
Geschreven door: Kim Descheemaeker

In 2020 ontving Liberas het archief rond de organisatie van de eerste edities van Flanders’ Technology International van IJV-IFAS vzw (Internationale Jaarbeurs Vlaanderen) om dit voor de toekomst te bewaren. Flanders’ Technology International (FTI) is een klinkende naam. Ook het iconische beeld van de handen is welbekend. Nog tot 2010 prijkten ze immers op de toeristische borden op de invalswegen van Gent.

FTI kent zijn oorsprong in de campagne ‘Derde Industriële Revolutie Vlaanderen’ (DIRV), een initiatief van de Vlaamse Executieve (een voorloper van de Vlaamse regering). Begin jaren 1980 is een periode van economische onrust en sociale uitdagingen. Het land kreunt onder de hoge inflatie, oplopende werkloosheid en de instortende huizenmarkt. Traditionele industrieën, zoals textiel en metaal, staan onder zware druk. Als reactie hierop lanceert de Vlaamse Executieve de DIRV-actie. Dit initiatief heeft tot doel de Vlaamse economie te moderniseren en de ontwikkeling van toekomstgerichte sectoren te stimuleren.

In 1983 wordt voor het eerst Flanders’ Technology georganiseerd, een hoogtepunt van de DIRV. De technologiebeurs dient als een platform waar bedrijven, investeerders en onderzoeksinstituten elkaar kunnen ontmoeten en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technologie kunnen verkennen. Door de grote persaandacht en het vernieuwende imago vindt ook het brede publiek zijn weg naar de beurs. De BRT en verschillende kranten, zoals Het Laatste Nieuws, brengen dagelijks uitgebreid verslag over de beurs, de standhouders en de evenementen.

De tentoonstelling in Liberas brengt de geschiedenis van FTI, maar richt zich bovenal op de sfeer van innovatie en technologie die de beurs uitstraalde. Aan de hand van de verschillende technologiedomeinen die FTI zelf definieerde, krijgt de bezoeker een blik op innovatieve technologieën die in de jaren 80 en 90 de bouwstenen van onze hedendaagse samenleving vormen. Foto’s, promomateriaal, objecten, originele opnames en getuigenissen van mensen die de beurs vanop de eerste rij beleefden, werpen de bezoeker terug in de tijd: toen Dirk Frimout nog een onbekende jongeman was, de semafoon nog werd  gebruikt en het informatietijdperk nog in haar kinderschoenen stond. De tentoonstelling maakt ook de verbinding met innovators van vandaag. Een collectief van Maker Spaces in Gent toont de werking van deze gezamenlijke werkplaatsen waar mensen hun eigen ideeën met open source software en machines zoals lasercutters, 3D-printers en plotters kunnen uitwerken.

Vernissage op dinsdag 16 april 2024 om 18.00u. Iedereen is welkom, inschrijven via inschrijven@liberas.eu

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de kantooruren (maandag-donderdag: 9u-17u, vrijdag: 9u-12u) in Liberas, vanaf woensdag 17 april 2024 tot en met vrijdag 16 augustus 2024.

(Uitzonderlijk gesloten van 22 t.e.m. 28 juli 2024).