Menu
Liberas Stories
Collectie
maandag 7 juni 2021

Op 14 juni 1846 komen in Brussel tientallen afgevaardigden uit het hele land bijeen op het stadhuis. Dit is meteen de officiële geboortedag van de liberale partij in België. Die 175ste verjaardag vormt voor culturele archieforganisatie Liberas de aanleiding om het verhalenplatform Liberas Stories te lanceren.

Deze site vol verhalen komt er wel naar aanleiding van een historische datum maar is zeker geen eindpunt. Ook in de toekomst verschijnen op regelmatige basis nieuwe verhalen en teksten op het platform.

Peter Laroy, directeur van Liberas vzw, verduidelijkt het idee achter Liberas Stories: “Liberas Stories wortelt in het veld van de digital history en in beleidsimpulsen om door middel van nieuwe en digitale media over erfgoed te verhalen. Het platform is opgebouwd aan de hand van twee pijlers. In het onderdeel Atlas wordt de wereld van het liberalisme in kaart gebracht. Dat gebeurt precies en toch exploratief. Het is onderzoekend, zonder uit te putten of volledigheid te claimen. Het navigeren gebeurt aan de hand van thematische velden. Momenteel zijn de thema’s Partij en politiek, Burgers wereldwijd, De blauwe beweging en Samenlevingsinnovatie. Het concept is nog het best te vergelijken met de thematische delen van een boek; de verschillende teksten per veld gelden dan als hoofdstukken. De teksten bevatten links naar biografische portretten (boegbeelden) en naar mijlpalen uit het liberale verleden (tijdlijn). Het webadres vergemakkelijkt referentie. Het andere deel, het zogenaamde Magazine, is een uithangbord van een belangrijk deel van de collectie van Liberas, met name die archief- en erfgoedstukken verbonden aan de geschiedenis van het liberalisme. Vanuit diverse hoeken wordt een mozaïek aan korte en iets langere stukken gebracht. Beelden en illustraties zijn in deze stukken belangrijk.”

Voor de realisatie van het platform werkte Liberas samen met creatief huis Josworld en webontwikkelaar Webdoos. Voor de teksten stonden voornamelijk de medewerkers van Liberas in, aangestuurd door een intern redactiecomité, maar er zijn ook een aantal gastbijdragen.

Directeur Laroy licht toe: “Dankzij onze collectie durven wij een belangrijk deel claimen van het liberale verhaal in historische context. Maar de exclusiviteit ligt zeker niet bij ons. Gastauteurs zijn welkom om bij Liberas Stories inbreng te leveren, zeker in ons digitaal Magazine. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat de onderwerpen aansluiten bij onze visie en dat teksten door de kwaliteitscontrole van de redactie geraken. Het publiek kan overigens ook op andere wijze een bijdrage leveren. Wij zijn er ons immers van bewust dat veel verhalen nooit echt af zijn. Aanvullende informatie of documentatie is steeds welkom. Interactie wordt zeker geapprecieerd.”

Het platform is online vanaf 1 juni 2021. Bezoeken kan via www.liberasstories.eu