Menu
Oproep: archief in verband met Covid 19-pandemie
Collectie
dinsdag 21 april 2020

De wereld maakt momenteel een historische periode door. De quarantainemaatregelen naar aanleiding van de Covid 19-pandemie, hebben ook in België een grote invloed op het persoonlijk leven, de samenleving en de economie. Als deze crisis achter de rug is, zullen historici nodig zijn om deze periode objectief te bestuderen en in kaart te brengen. Dit kan uiteraard niet zonder historisch bronnenmateriaal. Daarom is het noodzakelijk om dit nu zo veel mogelijk te verzamelen en te bewaren, en hiervan een archief aan te leggen.  

Historische instellingen en archieven overal ter wereld nhebben intussen opgeroepen en actie ondernomen om verhalen, documenten, foto’s, enz. te archiveren. In België lanceerden de VVBAD (Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie) en haar Franstalige tegenhanger AAFB (Association des Archivistes Francophones de Belgique) het AQA-platform. AQA staat voor ‘Archives de Quarantaine Archief’. Dit platform bevat handige tips voor archivarissen en informatiebeheerders die de coronacrisis willen documenteren.

Liberas wil hier vanzelfsprekend aan meewerken. Als archief voor de geschiedenis van het liberalisme en als organisatie die de geschiedenis van het vrije denken en handelen in kaart brengt, lijkt het logisch dat dit gebeurt vanuit een invalshoek die nauw aansluit bij de missie. Zo werden de voorbije weken verscheidene websites en sociale media bezocht om te documenteren hoe archiefvormers van Liberas omgaan met deze crisis. De campagne van de liberale vakbond ACLVB omtrent ‘social distancing’ op je bedrijf’ is hiervan een mooi voorbeeld. Ook initiatieven en oproepen tot het ondersteunen van lokaal ondernemerschap (het zogenaamde “winkelhieren”) werden inmiddels deels in kaart gebracht.

Kent u zelf zaken in verband met deze coronacrisis die bewaard moeten worden? Heeft u tips, verhalen, documenten, foto’s enz.? Aarzel niet om het ons te melden via info@liberas.eu.